Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NE PREPORUČUJEMO Loackerov Gelato Biscotto s okusom njihovih napolitanki mastan je i gnjecav, a okus lješnjaka osjeti se tek u tragovima

Prije stotinjak godina Alfons Loacker otvorio je malu slastičarnicu s cafeom u Južnom Tirolu, u via della Roggia u Bolzanu. Loacker je isprva živio od klasičnih europskih slastica, ali  s vremenom su ga počeli zanimati trajni kolači. Točnije, zanimalo ga je kako peći kolače tako da što dulje zadrže svježinu. Legenda kaže da je Loackerovu potragu zapravo motivirala njegova strast prema nogometu.

Nije htio raditi navečer jer je htio ići na nogomet i gledati utakmice, pa se specijalizirao za vafle, tanko hrskavo tijesto za sladolede, kremaste kekse i kolače. I dalje istražujući mogućnosti očuvanja svježine, Loacker je brzo postao poznat po vaflima koji su bili ukusniji i hrskaviji od konkurencije i takvi su ostajali danima. Tako je nastao jedan od najpoznatijih svjetskih brendova napolitanki. Loacker je danas golema kompanija s diverzificiranim portfolijom i ozbiljnom industrijskom proizvodnjom.

Njihove napolitanke i danas se diče najhrskavijim vaflom i zaista izdržljivom svježinom. Prije dvije godine, međutim, Loacker je u partnerstvu s poznatom talijanskom sladoledarskom firmom Sammontana odlučio proizvoditi sladolede. Sammontana je jedna od najpoznatijih talijanskih firmi. U hrvatskim se supermarketima primjerice prodaju njihovi sladoledi Barattolino, kanon talijanskog industrijskog sladoleda, posebno vanilija s amarenama.

U utorak smo u Konzumu u Radničkoj kupili Loacker Gelato Biscotto, sladoled od nougata u sendviču od vafla na kojem je Sammontana tek diskretno potpisana. Sa Sammontaninim sladoledom i Loackerovim vaflima, očekivali smo optimistično, možda smo naišli na pristojan masovni proizvod. Već prvi griz bio je teško razočarenje. Vafli su potpuno žilavi, gnjecavi i nemaju ni pola okusa Loackerovih napolitanki. Umjesto da bude lagan i kremast kao što gelato treba biti, sladoled je izrazito mastan, neugodne pjenaste teksture, žestoko presladak, a okus lješnjaka osjeti se tek u tragovima. Umjesto da adute dvije ugledne kompanije spoji u zabavnom sladolednom formatu, Loacker Gelato Biscotto Napolitaner ostao je samo tužan pokušaj eksploatacije dva poznata brenda. Srećom imaju i malo pakiranje od dva komada, pa nas je ovo nepotrebno iskustvo koštalo manje od dva eura. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.