Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAJORIGINALNIJE GYOZE U HRVATSKOJ Vinodolov chef Christian Godinić gyoze puni jelenom, pa ih servira na kremi od gljiva s divljim šparogama 

Razumijevanje žanrova esencijalni je element u preuzimanju kodificiranih jela drugih gastronomskih kultura. Gyoze su, dakle, kinesko japanske okruglice/ ravioli (jiaozi je ime kineske verzije) od pšeničnog brašna punjeni raznim nadjevima od mesa ili povrća. Gyoze su u Hrvatskoj toliko popularne da ih drže skoro svi zagrebački azijski restorani i street food lokali.

Gyoze se u Hrvatskoj uglavnom pune govedinom, svinjetinom, piletinom ili kozicama, pa se poslužuju s umacima baziranima na soja sosu, octu i sezamovu ulju. Gyoze sasvim sigurno ne spadaju u repertoar nacionalnih restorana poput Vinodola, osim ako se uspješno ne kroatiziraju.

Evo kako je Vinodolov Christian Godinić,Mladi chef godine Kulta Plave Kamenice, kroatizirao gyoze. Prvo, Godinić nije želio da njegove gyoze oponašaju gyoze iz europskih azijskih restorana, pa ih nije zapekao s jedne strane. Drugo, Godinić je gyoze napunio mesom jelena, što nismo vidjeli nigdje u Hrvatskoj ni u susjednim zemljama. Treće, umjesto da imitira azijske okuse i gyoze s jelenom posluži uz neku kombinaciju soje, čilija, đumbira, mirina i sezamova ulja, Godinić je upravo maestralno gyoze položio na kremu od gljiva, pa ih okružio vrlo intenzivnim divljim šparogama.

Rezultat je gotovo zapanjujuće originalno, samosvjesno i veoma ukusno jelo koje nam je uljepšalo dan, i koje pokazuje da gospodin Godinić jednako dobro misli kao što kuha. Slaganje s vinom jedini je problem ovog ultrainventivnog Godinićeva recepta. Šparoge prirodno traže sauvignon, rizling, mladu malvaziju ili pušipel. Jelen, pak, bespogovorno zahtijeva crno vino. Ovaj smo rebus riješili mladim Kozlovićevim teranom, koji je dovoljno svjež da može proći uz šparoge i dovoljno supstancijalan da se fino pije uz tamno jelenovo meso.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.