Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pariški Kongres u povodu 50. rođendana JRE-a bio je iznimno značajan i za chefove i za proizvođače hrane i vina 

U ponedjeljak oko tri popodne svi chefovi, sudionici Kongresa Jeunes Restaurateurs d  Europe okupili su se na pozornici kulturnog centra Carreau du Temple. Bilo  je to davanje oduška poslije iznimno važne, događajima prepune manifestacije koja je potvrdila visoki status JRE-a u svijetu moderne europske i globalne gastronomije.

JRE je na pariškom Kongresu uspio okupiti glavne protagoniste Michelina, uključujući njegova direktora, kao i velike zvijezde konkurentskog globalnog sustava World’s 50 Best. JRE je u Parizu uspješno pokrenuo rasprave o ključnim pitanjima moderne svjetske gastronomije, uključujući veoma zanimljiv panel o budućnosti fine dininga (o čemu ćemo posebno pisati).

JRE je na gastronomskoj izložbi u velikoj sali Carreau du Temple okupio niz internacionalnih proizvođača vrhunske hrane i pića, što je osobito važno za male gastronomije poput hrvatske: bilo je dobro vidjeti da se destilati Old Pilotsa, vina Morena Coronice, čokolade Taman ili maslinova ulja braće Chiavalon izlažu na istaknutoj povijesnoj lokaciji samo dva i pol kilometra udaljenoj od pariške Opere.

Još je mnogo važnije da je JRE svojim sudionicima omogućio dublji ulazak u međunarodni networking  vrhunske hrane i pića. Umrežavanje je preduvjet za napredovanje. Na pariškom Kongresu JRE-a sudjelovali su, kad je riječ o hrvatskim chefovima i restoraterima, Vjeko Bašić iz konobe Boba, predsjednik hrvatskog JRE-a, Rudi Štefan, chef i vlasnik Pelegrinija, Tibor Valinčić i Tihomir Purišić iz Dubravkina puta, Davor Kapetanović iz Navisa, Ante Udovičić iz Lemongardena i Mate Nižić iz zadarske Foše.

Hrvatska turistička zajednica podržala je nastup hrvatskih restoratera i proizvođača na jubilarnom pariškom kongresu JRE-a. Moramo na kraju konstatirati da je šteta što još više hrvatskih restoratera nije došlo u Pariz: od 25 slovenskih restorana članova JRE-a, čak je 19 poslalo predstavnike na ovaj značajan događaj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.