Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BRAĆA BENVENUTI ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2024. Bitno manji prinosi uvijek daju bolje grožđe

U listopadu 2022. posjetili smo Ruinart u Reimsu, jednu od dvije najstarije vinarije u Champagni. Champagna upravo prolazi kroz radikalni zaokret prema organskom režimu proizvodnje, pa i prema biodinamici. Neki od najpoznatijih šampanjskih brendova, poput Roedererova Cristala, sada se deklariraju kao biodinamička vina. U Ruinartu su nam, međutim, rekli da oni ne kane prijeći na organski režim uzgoja, nego da se žele baviti održivim vinogradarstvom.

Fotografija/Mario Kučera

Prelistajte i downloadajte

Više članaka iz Vinskog izvještaja

Mjesec dana kasnije sjedili smo s Albertom i Nikolom Benvenutijem u njihovoj kušaonici u Kaldiru. Kad smo počeli razgovarati o ekološkom vinogradarstvu, braća Benvenuti rekla su nam posve isto što smo čuli u Ruinartu; Benvenuti su detaljno obrazlagali održiv pristup vinogradarstvu. Održiv pristup vinogradarstvu u njihovu slučaju znači uvođenje niza ekoloških praksi, od zatravnjivanja vinograda, preko povećanja biomase u tlu do uporabe stajskog gnojiva, ali nije isključiv, osobito u uporabi zaštitnih sredstava i selekcioniranih kvasaca, kao doslovni organski i i biodinamički pristup. Motovunska vinarija Benvenuti jedna je od najuspješnijih u Hrvatskoj. Benvenuti su postigli gotovo sve što se može postići i u komercijalnim i u kvalitativnim kriterijima.

Santa Elisabetta

Komercijalno gledajući, njihova se vina fenomenalno prodaju. Kvalitativno gledajući, njihova su vina osvojila doslovno bezbroj najviših međunarodnih priznanja, uključujući pregršt zlatnih i nekoliko platinastih Decanterovih medalja. Kad je, naposljetku, riječ o potencijalu dozrijevanja vina Benvenuti, njihov teran Anno Domini iz 2012. godine nagrađen je zlatnom Decanterovom medaljom 2023. godine. A muškat San Salvatore još je dugotrajniji; on se može razvijati 30 do 40 godina. Braća Benvenuti veliki su fanatici rada u vinogradu. Na već famoznim kušanjima za finalni cuvee Santa Elisabette, njihova najprestižnijeg vina, Albert Benvenuti sve sudionike tog važnog tastinga, prvo iscrpno izvješćuje o karakteru pojedine berbe.

Benvenuti znaju baš sve o količini oborina u pojedinom mjesecu ili tjednu u mjesecu, o stanju grožđa prije i poslije kiše i o različitom ponašanju loza različite starosti. Benvenutijev izvještaj o berbi trebalo bi javno objavljivati, kao primjer odgovornog pristupa vinogradarstvu.

Uostalom, braća Benvenuti prvi su u Istri promovirali single vineyard teran, Santa Elisabettu, monosortno vino s jednog položaja, koje je u međuvremenu postalo jedan do najsnažnijih istarskih vinskih brendova. Benvenuti, koji po obrazovanju nisu vinari ni vinogradari, spadaju među najnaprednije i najinovativnije vinogradare u Hrvatskoj. Njihovo sudjelovanje u radu na izdvajanju posebnih klonova istarskih autohtonih sorti moglo bi dodatno i značajno unaprijediti stanje u istarskom vinogradarstvu.

Je li vinograd važniji od podruma?

Temelji svakog budućeg vina su u vinogradu, tako da je vinograd definitivno na prvom mjestu. Ne umanjujemo funkciju podruma jer je on nužan kotačić u zatvaranju ciklusa odnosno proizvodnji vina, no bez dobrog rada u vinogradu funkcija podruma postaje sve manje važna.

Je li rad u vinogradu najvažniji dio proizvodnje vina?

Složili bismo se da je pravilan, rigorozan i pravovremeni rad u vinogradu najvažniji dio proizvodnje vina. 

Što želite postići s vašim vinogradarskim praksama; visoki urod, vrhunsku kvalitetu grožđa ili oboje?  

Želimo prije svega postići vrhunsku kvalitetu grožđa, a urod se kontrolira da bi se to postiglo.

Nikola i Albert Benvenuti

Je li moguće postići i jedno i drugo?  

To je nemoguće, jer manji prinos uvijek, ali baš uvijek znači bolju kvalitetu konačnog proizvoda.

Koje su najvažnije faze vaše vinogradarske godine kad je riječ o radu u vinogradu? 

Teško je govoriti o najvažnijoj fazi, sve su faze izuzetno važne i nadovezuju se jedna na drugu, od rezidbe i vezidbe, skidanja mladica, tretiranja, di gnojidbe i tako dalje…

Što ste u vašim vinogradarskim praksama promijenili u zadnjih nekoliko godina? Što planirate mijenjati? 

U zadnjih desetak godina zatravili smo kompletne vinograde osim malog dijela ispod same loze, prešli smo na gnojidbu odležanim konjskim gnojivom te unaprijedili način rezidbe.  Planiramo dodatno oplemeniti ekosustav u samim vinogradima i bližoj okolini.

Mislite li da u Hrvatskoj postoji dovoljno znanja za dugoročno unapređenje kvalitete rada u vinogradu? Je li potrebno, ili neophodno, angažiranje stranih konzultanata?  

Smatramo da u Hrvatskoj ima dovoljno znanja koje se i s vremenom unapređuje i nadopunjuje, ali naravno da nije na odmet poslušati i inozemna iskustva i ukoliko ih smatramo vrijednim onda ih i primijeniti.

Surađujete li sa znanstvenim institucijama koje se bave vinogradarstvom i vinarstvom?  

Jednim dijelom surađujemo ali i pratimo njihove znanstvene radove.

Mislite li da različiti ekološki pristupi radu u vinogradu podižu kvalitetu grožđa?  

Ne.

Kako ste zaštitili urod u berbi 2023. koja je bila izrazito teška i zbog kiše i zbog bolesti?  

Na četiri različite lokacije u našim vinogradima imamo postavljene meteo stanice pomoću kojih očitavamo razne parametre u realnom vremenu. To nam omogućuje da pravovremeno reagiramo i održavamo loze zdravima i u najzahtjevnijim godinama, s tim da 2023. za nas nije bila pretjerano zahtjevna i urod smo održali 100% zdravim. 

Što je najvažnije za daljnje unapređivanje rada u vinogradu?  

Najvažnije je stalno učiti, rješavati izazove koje donose promjene, pogotovo one vezane za klimu a u današnje vrijeme i imati ljude s kojima se unapređenja mogu i implementirati.

Teran Santa Elisabetta

Santa Elisabetta jedno je od najprestižnijih hrvatskih crnih vina. Santa Elisabetta puni se u oko pet tisuća butelja godišnje, treba veoma dugo odležavati i postavlja nove kriterije za vinifikaciju terana. Santa Elisabetta elitno je vino u dobrom smislu tog pridjeva.

Muškat San Salvatore

Muškat San Salvatore vjerojatno je najfascinantnije slatko vino koje se proizvodi u Hrvatskoj, još od prvih serija Bodrenovih ledenih vina prije dvadesetak godina. Botritični Muškat San Salvatore veličanstveni je istarski Sauternes,koji može trajati desetljećima i kojeg treba točiti na temperaturi od tri do pet stupnjeva.

Teran Livio Benvenuti

Teran Livio Benvenuti vrlo je uspješan nasljednik linije Anno Domini. Teran Livio Benvenuti, nazvan po Nikolinom i Albertovu ocu, već je u prvoj berbi osvojio Decanterovu zlatnu medalju. Livio Benvenuti značajno je komunikativniji od Santa Elisabette, pa se može užitno piti već tri ili četiri godine poslije berbe

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.