Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MARTINA KRAUTHAKER ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2024. U Hrvatskoj imamo dovoljno znanja. Nije nužno angažirati strane konzultante

Enologinja Martina Krauthaker Grgić najistaknutija je predstavnica druge generacije hrvatskih obiteljskih vinara. Gospođa Krauthaker Grgić prije više je godina počela preuzimati važnije ovlasti u obiteljskoj kutjevačkoj vinariji koju je njen otac, legendarni međimurski Slavonac Vlado Krauthaker, bio osnovao prije više od trideset godina.

Krauthakeri naizgled djeluju konzervativno. Oni jesu mainstream mainstreama hrvatske vinske industrije. Oni su, reklo bi se, toliko konzervativni da desetljećima nisu htjeli mijenjati etikete svojih vina. No na drugi, dublji pogled vinarija Krauthaker zapravo je revolucionarna. Evo zašto.

Fotografija/Mario Kučera

Vinarija Krauthaker i danas, gotovo svake godine mijenja i podiže standarde svojih graševina a Krauthakeri su, naravno, najvažniji privatni proizvođači graševine u Hrvatskoj. Drugo, nitko u Hrvatskoj toliko ne eksperimentira sa sortama kao Krauthakeri. Nebbiolo u srcu Slavonije!? Krauthakerov Nebbiolo iz srca Slavonije pretvorio se u jedno od najboljih slavonskih crnih vina unatrag tridesetak godina. Treće, dio vinograda obitelji Krauthaker nedavno je zasađen eksperimentalnim hibridnim sortama otpornima na bolesti. 

krauthakeri-martina-vlado
Martina i Vlado Krauthaker

Četvrto, Krauthakeri stalno promoviraju nova vina, pa su lani pustili na tržište impresivan Merlot Riservu. Vinarija Martine i Vlade Krauthakera i danas je jedna od najinovativnijih u Hrvatskoj bilo da je riječ o podrumu ili o vinogradima.

Je li vinograd važniji od podruma?

Vinograd je važan! Bez dobre sirovine, grožđa, teško je proizvesti vino visoke kvalitete. Sljedeća je komponenta podrum , čiju važnost treba također istaknuti.

Je li rad u vinogradu najvažniji dio proizvodnje vina?

Proizvodnja vina od grožđa je složen i dugotrajan postupak, samim time i zahtjevan. Rad u vinogradu je važan, kao prva stepenica u proizvodnji vina.

Što želite postići s vašim vinogradarskim praksama; visoki urod, vrhunsku kvalitetu grožđa ili oboje?

Prije svega vrhunsku kvalitetu grožđa, ali kad pričamo o proizvodnji grožđa prije svega moramo znati koje vino od njega želimo proizvesti. Tako da kvantiteta i kvaliteta grožđa nisu ista za sva vina, ali su svakako dva povezana segmenta.

Je li moguće postići i jedno i drugo?

Da, ali u okvirima vina koje želimo proizvesti.

Koje su najvažnije faze vaše vinogradarske godine kad je riječ o radu u vinogradu?

Ima ih više ali ove su odlučujuće: rezidba u zrelo-prvi posao koji određuje željenu kvalitetu ali i količinu grožđa. Rezidba u zeleno-korekcija rezidbe u zrelo samim time ima isti učinak. Zelena berba-korekcija uroda u korist kvalitete i berba odnosno određivanje trenutka berbe

krauthaker-vinogradi

Što ste u vašim vinogradarskim praksama promijenili u zadnjih nekoliko godina?

Kod vinogradarske proizvodnje ni jedna godina nije ista. Tako da ni pristup u proizvodnji grožđa nije isti. Puno toga diktiraju vremenski uvjeti u toku vegetacije. 

Što planirate mijenjati?

Ne planiramo mijenjati dosad pouzdane vinogradarske prakse, ali planiramo se prilagođavati vremenu odnosno klimi koja se mijenja.

Mislite li da u Hrvatskoj postoji dovoljno znanja za dugoročno unapređenje kvalitete rada u vinogradu? Je li potrebno, ili neophodno, angažiranje stranih konzultanata?

Smatramo da u Hrvatskoj apsolutno postoji dovoljno znanja za unapređenje svih segmenata u proizvodnji vina pa tako i ovog vinogradarskog. Nije nužno angažiranje stranih konzultanata, ali je potrebno konstantno učenje i prilagođavanje u vinogradarskoj praksi.

Surađujete li sa znanstvenim institucijama koje se bave vinogradarstvom i vinarstvom?

Mi smo od samog nastanka  proizvodno-istraživačka vinarija. Tako da smo uvijek surađivali sa znanstvenim institucijama, a nadamo se da će i dalje biti tako, jer mi uvijek ispitujemo nove vinogradarsko-vinarske prakse.

krauthaker-konji

Mislite li da različiti ekološki pristupi radu u vinogradu podižu kvalitetu grožđa?

Svakako imaju utjecaj, ali opet se moram vratiti na krajnji željeni proizvod.

Kako ste zaštitili urod u berbi 2023. koja je bila izrazito teška i zbog kiše i zbog bolesti?

Prije svega, sačuvali smo cjelokupan urod a to nije bilo nimalo lak zadatak u prošloj godini. Borili smo se znanjem i radom.To su nam bila najjača oružja. Ništa nije problem ako znaš da te na kraju godine čeka vrhunsko vino.

Što je najvažnije za daljnje unapređivanje rada u vinogradu?

Učenje novih vinogradarskih praksi i njihovo prihvaćanje. Prilagođavanju novim klimatskim uvjetima. Uvođenje moderne mehanizacije koja će imati utjecaja na poboljšavanje same kvalitete grožđa…  Naravno sve to kroz prizmu vina kao krajnjeg proizvoda.

Nebbiolo 2017.

Krauthakerov Nebbiolo doslovno podsjeća na Barbaresco, ali s dozom topline kutjevačkog terroira. Remek djelo hrvatskog vinarstva i vinogradarstva 

Graševina, Izborna berba prosušenih bobica 2019.

Ova izborna graševina spada među najplemenitija i najraskošnija hrvatska slatka vina. Obavezno servirati na vrlo niskoj temperaturi, od tri do pet stupnjeva

Crni pinot

Vinarija Krauthaker pokušava dokazati da Kutjevo može biti perfektan terroir za pinot noir. Zadnjih nekoliko berbi pokazuju da su Krauthakeri kao i obično na dobrom putu

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.