Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Istarski Gin Aldo 52 dobio je najvišu ocjenu u Lyonu na međunarodnom natjecanju spirita u konkurenciji gotovo 8.768 uzoraka.

Kad su prije koji dan u Poreč stigli rezultati sa svjetskog ocjenjivanja destilata u Lyonu, motiva za veselje sasvim sigurno nije nedostajalo. Na Concours International de Lyon porečki Gin Aldo 52 – Solera Reserve – Barrel Aged osvojio je glavni trofej čitavog natjecanja, titulu World’s Best Spirit.

Gin Aldo 52 osvojio je ukupno 97/100 bodova i time prestigao sve ostale destilate, ukupno njih 8.768 ocjenjivanjih u čak 160 kategorija. Zanimljivo je spomenuti da su u konkurenciji bili, primjerice, i poznati španjolski gin Nordés, ali i škotski single maltovi Glenglassaugh Portsoy i 12YO.

Gin Aldo 52 proizvod je porečke destilerije Sempervivum koja od 2006. proizvodi niz prepoznatljivih istarskih pića poput biske, medice i teranina, uz čitav niz drugih likera i destilata uključivo rum i whisky. Riječ je o obiteljskoj destileriji koju danas predvodi Marko Fabić, a proizvodnja se odvija u 150 godina staroj konobi. Fabić je inače diplomirao strojarstvo, doktorirao elektrotehniku i danas radi kao docent na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. 

Kako nam je rekao gospodin Fabić, Aldo 52 Barrel Aged klasični je distilled dry gin pripremljen s devet biljaka kroz dvostruku destilaciju i odležan po solera metodi. “U postupku su promijenjene tri bačve, prva je novi francuski hrast, a posljednje dvije su stare bačve u kojima je odležavao naš dark rum Barba i bačve u kojima je odležavao naš single malt whisky Ferata. Ideja odležavanja bila je sačuvati aromatiku, voćnost i tijelo gina, dok je drvo trebalo oplemeniti arome i potaknuti harmoničnost. Što smo očito na kraju i uspjeli,“ kaže Fabić.

Naziv Aldo 52, kako nam napominje Fabić, posveta je njegovu pokojnom ocu Aldu “koji ga je naučio destilirati i, najvažnijem velikom strpljenju pri destiliranju” i godini njegova rođenja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.