Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINARIJA BORA ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2024. U ekstremno teškim berbama poput 2023. opstaju samo vinari s puno znanja i iskustva

Bora je vjerojatno najrubnija predstavnica nove generacije dalmatinskih butiknih vinarija. Evo zašto. Prvo, Bora proizvodi jedan od najjužnijih hrvatskih sauvignona. Drugo, Bora proizvodi jedan od najsjevernijih hrvatskih pošipa. Treće, Bora je hrabra u oživljavanju autohtonih sorti, pa tako buteljira i Svrdlovinu. Svrdlovina je gotovo zaboravljeno dalmatinsko crno grožđe koje daje vina crvene boje, laganog do srednjeg tijela i neobične aromatike. Četvrto, Boru zanima isključivo visoka kvaliteta, pa je u svega nekoliko godina postojanja ova zadarska kuća uspjela skupiti više zlatnih medalja s Decanterovih Svjetskih vinskih nagrada i International Wine Challengea.

Fotografija/Mario Kučera

Prelistajte i downloadajte

Više članaka iz Vinskog izvještaja

Boru vode poduzetnik Zdravko Žuža i njegovi sinovi Domagoj i Antonio. Otac i sinovi Žuža nisu vinski profesionalci, ali točno znaju što žele; žele najbolje što se može postići na njihovom terroiru u zaleđu Zadra. Borini vinogradi nalaze se oko Islama Latinskog, mjesta poznatog po dramatičnim izvještajima iz Domovinskog rata. Vinogradi gledaju na Velebit, a krivudava linija na etiketama Borinih vina simbolizira pogled na Velebit. Bora se, naravno, zove Bora po buri, koja Žužama omogućuje da u Dalmaciji uspješno uzgajaju sauvignon blanc.

Nikolina Paleka enologinja je vinarije Bora. Gospođa Paleka odradila je šest ili sedam berbi u Boškincu, uživa visoku reputaciju u profesionalnoj zajednici, a sama proizvodi Mustru, cuvee caberneta i merlota koji se buteljira u minimalnim količinama. Bora se doima kao održiv elitni projekt. Sadašnjih sedam hektara vinograda u zadarskom zaleđu trebalo bi se svake godine povećavati za hektar ili dva, uz stroge kvalitativne standarde.

Je li vinograd važniji od podruma?

U našoj proizvodnji podjednako su važni vinograd i podrum.

Je li rad u vinogradu najvažniji dio proizvodnje vina?

Vinograd nije najvažniji dio proizvodnje, on je samo jedan vrlo važan segment proizvodnje.

Što želite postići s vašim vinogradarskim praksama; visoki urod, vrhunsku kvalitetu grožđa ili oboje?

Radom u vinogradu želimo postići vrhunsku kvalitetu grožđa.

Je li moguće postići oboje?

Nije moguće postići visok urod grožđa i vrhunsku kvalitetu vina. Naša orijentacija je kvaliteta a ne kvantiteta.

Koji su najvažnije faze vaše vinogradarske godine kad je riječ o radu u vinogradu?

Rezidba vinograda i zaštita vinograda od bolesti i štetnika.

Što ste u vašim vinogradarskim praksama promijenili u zadnjih nekoliko godina? Što planirate mijenjati?

Smanjili smo urod grožđa po trsu kako bismo postigli najveću kvalitetu vina.

Mislite li da u Hrvatskoj postoji dovoljno znanja za dugoročno unapređenje kvalitete rada u vinogradu? Je li potrebno, ili neophodno, angažiranje stranih konzultanata?

U Hrvatskoj postoji dovoljno stručnjaka koji poznaju rad u vinogradu i naše mišljenje je da ne zaostajemo za zemljama EU koje su vinogradarski veće od Hrvatske. Smatramo da nam nisu potrebni strani konzultanti.

Surađujete li sa znanstvenim institucijama koje se bave vinogradarstvom i vinarstvom?

Surađujemo s Agronomskim fakultetom u Zagrebu.

Mislite li da različiti ekološki pristupi radu u vinogradu podižu kvalitetu grožđa?

Da, smatramo da ekološki održivi pristupi u radu u vinogradu mogu poboljšati kvalitetu grožđa.

Kako ste zaštitili urod u berbi 2023. koja je bila izrazito teška zbog kiše i bolesti?

Berba 2023. bila je ekstremno kišna godina. Puno sati rada smo proveli u vinogradu. Bila je izrazito izazovna, i po našem mišljenju u takvim godinama opstaju samo oni koji imaju znanje i iskustvo. Urod smo zaštitili ampelotehnikom i poznavanjem zaštite vinograda od bolesti i štetnika.

Što je najvažnije za daljnje unapređivanje rada u vinogradu?

Prilagođavanje klimatskim promjenama, uvođenje sustava navodnjavanja, prilagođavanje ampelotehnike ekstremnim situacijama.

NAJVAŽNIJA VINA

Maraština

Borina Maraština, osvajačica Zlata na International Wine Challengeu, jedno je od najkompletnijih hrvatskih vina proizvedenih od ove dalmatinizirane talijanske sorte (maraština je zapravo toskanska malvazija lunga). Maraština je vjerojatno najuspjelije vino obitelji Žuža 

Pošip

Borin je Pošip zbog sjevernog zemljopisnog položaja prirodno hrskav i svjež. Ali Borin je Pošip istodobno kremast, širok i dubok, s puno južnog voća i aroma toplog osunčanog livadnog cvijeća.

Svrdlovina

Uvrštenje Svrdlovine na ovu kratku listu namjerno je kontroverzno. Svrdlovina sigurno ne spada među najbolja Borina vina. Ali Borina Svrdlovina vrijedan je pokušaj revitalizacije zamalo zaboravljene sorte. Vrijeme će pokazati može li svrdlovina davati vrhunska vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.