Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

STIGLI SU NOVI BASTIANI Malvazija je uobičajeno izvrsna. Ali Rose je briljantan

bastian-rose

Ovih smo dana probali nova Bastiànova vina u buteljama. Naglašavamo u buteljama, jer smo ih prvi put kušali iz tankova u studenom lanjske godine u Bastiànovoj vinariji u Bujama. Vino iz tanka nikad nije isto kao buteljirano vino. Bastiàn je prilično jedinstveni fenomen hrvatske vinske industrije. Prije samo dvije godine debitirali su na Vinistri, sa zlatnom medaljom za Malvaziju.

Lani su već prodali više 50 tisuća butelja, uz još jedno zlato za Malvaziju na Vinistri i srebro za Rose na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. No, za funkcioniranje same vinarije reakcija publike često je važnija od medalja i dobrih kritika. A publika je lani glasno rekla svoje: Daniela Kramarić, vlasnica Plavog podruma, restorana koji prodaje vjerojatno najviše vina na Kvarneru a možda i u Istri i na Kvarneru, rekla nam je da je Bastiàn postao najtraženije vino ljeta 2023. uz Sauvignon Ivane Puhelek.

Što nas je zbunilo i iznenadilo. Vinski brend gradi se puno dulje od dvije godine, a da biste postali najtraženije vino u jednom od najboljih hrvatskih restorana morate imati veoma snažan brend; tu se više ne govori samo o kvaliteti nego o širokoj prepoznatljivosti vina. Bastiàn Petre i Ivana Leke uspio je, očigledno, u rekordnom roku izgraditi masovno prepoznatljiv brend, što je netipično za hrvatsku vinsku industriju.

Bastiànova vina iz 2023. samo će učvrstiti snagu imena Bastiàn. Malvazija je karakteristično svježa za kišnu lanjsku berbu, ali je i supstancijalna i čvrsta. U srijedu popodne probali smo je uz aljaški dimljeni losos i nije ustuknula. Kad je pak riječ o tradicionalnim slaganjima vina i hrane, od šparoga, kamenica i kozica do trilja i brancina, Bastiànova nova Malvazija ponaša se nepogrešivo. Čini nam se da usprkos problematičnoj godini ima nešto dulji okus od prethodne dvije berbe. Rose, međutim, nije samo  jako dobar. Novi Bastiànov Rose doslovno je briljantan.

Riječ je o najboljem jadranskom roseu, uz Markusov Rose, ne računajući moćna ali sasvim drukčije stilizirana vina Frana Miloša i Ernesta Tolja s Pelješca. Novi Bastiànov rose slasna je kombinacija zrelog, ali nipošto prezrelog crvenog voća, iskričave, rasplesane teksture i onih važnih pirazinskih, herbalnih kao i cvjetnih elemenata cabernet franca, koji Bastiànovu Roseu daju ozbiljnost i disciplinu. Bastiàn se od svih hrvatskih rosea najviše približio Miravalu. A Miraval je vjerojatno najbolji trendovski rose iz Provanse.

Nažalost, Bastiàn nije bitno povećao proizvodnju ovog ultrakomercijalnog vina, pa je iz berbe 2023. napunjeno tek petnaestak tisuća boca, što znači da će Bastiànovog Rosea nestati za nekoliko mjeseci. Bastiànova Malvazija je jako, jako dobra, Bastiànov Rose je odličan. Međutim, važno je konstatirati da najbolja Bastiànova vina još odležavaju u hangaru u Bujama. Zasad se čini prilično izvjesnim da će se Bastiàn jako brzo uvrstiti ne samo među najtraženije ili najtrendovskije, nego među kvalitativno vodeće istarske vinarije

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.