Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Soul i Papar zasad je tek simpatični pokušaj nešto drukčijeg street fooda na riječkoj sceni. Pića ili skrivaju, ili nemaju u ponudi

Riječku street food scenu definitivno ne odlikuje raznovrsnost, osim fenomenalne Koye koja donosi dašak velikih europskih gradova. Scena se uglavnom orijentira na bezlične hamburgere upitnog porijekla mesa, apsolutno groznih peciva i unaprijed kupljenih umaka. Riblji street food je bio najavljivan i otvoren u obliku murterske franšize Fish Delisha i lokalne Ribe Ribe.

Oba lokala, iako su imali pohvalnu inicijativu, nisu dugo potrajala, ponajviše zbog nedovoljne kontrole kvalitete, ali i zbog određene nespremnosti specifičnog riječkog tržišta. Upravo na mjestu mrtve Ribe Ribe, pokraj simpatičnog, ali ipak nedovoljno zanimljivog Bar Bara, otvorio se Soul i Papar. Ovaj minijaturni street food više ne orijentira na riblji jelovnik, već dovodi nešto više amerikaniziranog štiha, ali začudo bez popularnih burgera. Soul i Papar nudi steak sendviče, pohanu piletinu, short ribs, roastbeef tortilje, ali i dry age pljeskavice, na kojima ne piše njihovo porijeklo. Ponuda je dakle primamljiva i nešto drukčija od one uobičajne za Rijeku.

Naručili smo steak sendvič, najviše zbog toga što smo se nadali kako ćemo u Rijeci napokon moći probati pravi Philly cheesesteak. Istina na jelovniku nigdje ne piše kako je riječ o izvornom Philly cheesesteaku, ali bilo bi prilično blesavo ne iskopirati jedan od najpoznatijih sendviča na svijetu, koji se prilično lako može napraviti. Rastopljeni sir u nešto većim količinama od uobičajne, pečeni luk i neki recepti dopuštaju zelene paprike i eventualno gljive. Soul u svoj sendvič stavlja rikolu, mrkvu, sirovi luk, crveni kupus i jako malo ne baš rastopljenog sira. Pa je cijelo jelo više podsjećalo na križanac kakvog kebaba i steak sendviča, što nije najlaskavija usporedba.

Pecivo je u redu, ali ništa više od toga, meso je uzelo sekundarnu ulogu, što nikad nije najbolja stvar koja se može dogoditi rib eyeu, a pogotovo odležanom, dok je glavnu ulogu dirigiralo apsolutno previše povrća. Soul i papar ima zanimljivi koncept i pokušaj nešto drukčijeg street fooda, ali mu je potrebno više naglaska na okusima i zapravo nešto autentičnije recepture. Philly Cheesesteak je globalno popularan proiozvod, kojeg mlađe generacije gotovo opsesivno gledaju na društvenim mrežama. Ponuditi neki križanac između svega i svačega nam se čini kao promašeni marketing, umjesto jednostavnog i autentičnog proizvoda, koji bi se reklamirao sam od sebe.

Ponuda pića je nepostojeća, ali doslovno. Na jelovniku nema niti jednog pića, alkoholnog ili bezalkoholnog. Dok smo naručivali, nitko nas nije ponudio pićem, a hladnjak s pićima ili ne postoji ili je skriven. Pa smo iz Soula izašli žedni. Što je opet prilično promašen koncept za street food, ali i financijsku stabilnost objekta. Izostanak ponude bilo kojeg pića uz jelo iskreno još nigdje nismo vidjeli. Dva steak sendviča sa solidnim krumpirićima platili smo 24 eura. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.