Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PO TISUĆITI PUT Da, ćevapi jesu i hrvatsko nacionalno jelo

cevapi

Večernji list objavio je zanimljiv intervju sa chefom jednog hipsterskog restorana u Kreuzbergu. Chef je Hrvat rođen u Düsseldorfu, koji se čudi što mnogi Nijemci i dalje misle da su ćevapi hrvatsko jelo. Mi se pak čudimo što ozbiljni kulinarski profesionalac ne misli da su ćevapi hrvatski. Evo četiri razloga zbog kojih su ćevapi, posve nesporno, i hrvatsko nacionalno jelo.

Prvo, nitko razuman neće osporavati da su ćevapi jedan od najprepoznatljivijih bosanskih specijaliteta. A Bosna je kulturno i etnički hrvatska baš kao što je i bošnjačka i srpska. Bosna može postojati jedino tako da bude i hrvatska i bošnjačka i srpska. Tvrditi da ćevapi nisu i hrvatski znači tvrditi da Bosna nije kulturno i etnički i hrvatska.

Drugo, ćevapi postoje u hrvatskoj prehrani, na području Republike Hrvatske, i to kao svakodnevno jelo već najmanje sedamdeset godina. Ako je neko jelo sedamdeset godina svakodnevni dio prehrane u određenoj državi, onda to jelo pripada gastronomskom naslijeđu te države. Tvrditi da ćevapi nisu hrvatski utoliko je jednako bedasto kao da tvrdimo da curry nije engleski. Naravni da curry jest i engleski, čime nije manje indijski. Treće, ćevapi su neprijeporno najprodavaniji pojedinačni artikl u hrvatskim restoranima. To je materijalna činjenica.

E sada, bilo bi krajnje licemjerno tvrditi da jelo koje Hrvati već milijun godina najčešće naručuju u restoranima nije i hrvatsko jelo. I četvrto, ćevapi se peku na roštilju: priprema hrane na roštilju nesporno jest dio hrvatskih kulinarskih tradicija. Jedan od rijetkih hrvatskih restorana koji priprema nekoliko jela po recepturama iz 18. i 19. stoljeća, istodobno na meniju drži i desetak jela sa žara. Razumije se da ne mislimo da bi rive na Jadranu trebale biti prepune roštiljarni.

Razumije se da smo prilično zgroženi kvalitetom roštilja u većini jadranskih gostionica. Razumije se da bi na moru trebalo nuditi prije svega srdele i inćune, rakove i školjke, ribu i lokalno i sezonsko povrće, a ne ćevape. Ali posve je besmisleno  zbog svih tih samorazumljivih konstatacija odricati ćevapima status jednog od hrvatskih specijaliteta.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.