Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Michelin je dodjelio tri zvjezdice dvama restoranima u Francuskoj. Najmlađi dobitnik tri zvjezdice je 35-godišnji Fabien Ferre

“Napokon nove nade!” samo su neke od reakcija francuske gastronomske javnosti, minutama nakon što su dodjeljene nove zvjezdice za Michelin u Francuskoj, onaj najbitniji na svijetu, u 2024. godini. Michelin je ove godine dodjelio jako puno zvjezdica francuskim restoranima, njih čak 62.

Međutim, ono što javnost najviše veseli je činjenica kako su zvjezdice otišle primarno mlađim chefovima i restoranima. Više od polovice nagrađenih chefova je mlađe od 40 godina, dok je skoro polovica novih restorana s jednom zvjezdicom otvoreno prije manje od 12 mjeseci. Nove nade su kulminirale dodjelom tri zvjezdice Fabienu Ferreu, chefu koji ima tek 35 godina i prošle je godine preuzeu kuhinju La Tablea u Castelletu Relaix Chateaux hotelu. Fabien Ferre u svom restoranu nudi dva degustacijska jelovnika, vegetarijanski i riblji.

Michelin u svojoj recenziji piše kako “chef kuha s prirodnim okusima, koje podiže jakim umacima, kao u slučaju aloe vere vinaigrette sa skušom. Michelin je i službeno nagradio deserte u Le Tableu, oznakom Passion Deserte koje od ove godine dodjeluju talentiranima pastry chefovima. Drugi restoran s tri zvjezdice je Le Gabriel Jeromea Banctela iz Pariza. Le Gabriel se nalazi u La Reserveu, luksuznom hotelu nekoliko korata od Champs-Elyseesa. U svojim kratkim recenzijama Michelin za Le Gabriel kaže kako chef Banctel “ima dva jelovnika: francuski koji je posvećen regiji Bretanji te globali koji je obilježen chefovim putovanjima u Japan, Tursku i ostale zemlje.

Chef stvara senzacionalne okuse, ponajviše u jakim i koncentriranim umacima, od kojih se izdvaja srce artičoke s octom trešnja.” Niti jedan restoran nije izgubio svoje tri zvjezdice, o čemu je možda presudilo to kako se Pariz ove godine sprema organizirati Olimpijske Igre koje će sasvim sigurno podignuti potrošnju u luksuznim hotelima i restoranima. 

Novi restorani s tri zvjezdice 

  • Le Gabriel, La Reserve Pariz
  • La Table du Castellet, Le Castellet

Novi restorani s dvije zvjezdice

  • Maison Benoit Vidal, Haute Savoi
  • Le Mas Les Eydins, Vaucluse
  • Sylvestre Wahid Les Grandes Alpes, Courchevel
  • Maison Ronan Kervarrec, Ille-et-Vilaine
  • Le Jules Verne, Pariz
  • Maison Ruggieri, Pariz
  • L’Orangerie, Pariz
  • Les Ambassadeurs by Chrisophe Cussac, Monako
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.