Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto ne bi trebalo investirati u restoran Sophie Loren u Splitu

Novi list ovih je dana objavio da će se iduće godine u Splitu na zasad nePoznatoj lokaciji otvoriti podružnica restoranskog lanca Sophia Loren. Kult Plave Kamenice prenio je tu informaciju uz nešto širi kontekst. Bojimo se, međutim, da bi se Sophia Loren u Splitu ili bilo gdje drugdje u Hrvatskoj, mogla pretvoriti u promašenu investiciju. Evo zašto.

Prvo, Sophia Loren, koja je bila genijalna glumica, jedna od najvećih u povijesti europske kinematografije, danas više nema snagu masovnog brenda. Sophia Loren, gospođa u jako poznim godinama, gotovo sigurno ne znači mnogo hordama mladih zapadnih turista koje svakoga ljeta okupiraju Split. Postoji li, uostalom, bilo što nesklapnije od Ultre s jedne i Sophie Loren s druge strane? Sophia Loren bivša je zvijezda za koju mnogi pripadnici današnjih generacija nisu ni čuli a kamoli da bi ih zanimalo kako izgleda restoran kojem je posudila svoje ime: restoran Taylor Swift u Splitu (kad bi postojao) bio bi kolosalna turistička atrakcija. Restoran Sophia Loren ne bi.

Restorani Sophie Loren možda mogu funkcionirati u Italiji jer je gospođa Loren ikonografska figura talijanske popularne kulture, no čak se ni u Italiji ne šire previše brzo: u četiri godine otvorena su četiri restorana. Drugo, osim što nemaju snagu brenda, restorani Sophia Loren nemaju nikakav razlikovno gastronomski sadržaj.

Riječ je o većim bistroima s generičkom, općetalijanskom i međunarodnom kuhinjom: mozzarelle i burrate, par konvencionalnih tjestenina, file brancina, polpete u umaku od rajčica, biftek i pizze, pa još i salata Cezar. Takav meni ne donosi apsolutno ništa novo ni gastronomski privlačno , tako da ne vidimo zašto bi turisti (ili Splićani) koje zanima ozbiljno kuhanje posjećivali Sophiu Loren, osim ako pizze ne budu genijalne i jeftine. U milanskoj Sophiji Loren pizze trenutno koštaju između 13 i 21 eura.

Ako nemate ni snagu brenda ni specifičan gastromoski sadržaj, zašto pobogu investirati u franšizu malog lanca stranih restorana? Bilo bi zgodno da si poduzetnici koji eventualno razmišljaju o otvaranju Sophie Loren u Splitu, na vrijeme postave to pitanje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.