Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CENTAR ZAGREBA POSTAJE CHINATOWN? Od Preradovićeve preko Tesline do Petrinjske radit će najmanje 8 azijskih restorana 

Chinatown u naslovu samo je široko razumljivi simbol. Chinatown se u ovom tekstu ne odnosi na Kineze niti na najmanje osam kodificiranih kineskih kuhinja, nego na činjenicu da će azijska hrana uskoro dominirati najstrožim restoranskim centrom Zagreba, potezom od Preradovićeve ulice preko Tesline do Petrinjske. Činjenice su dosta nesporne. U Preradovićevoj, na zapadnom kraju ovog zagrebačkog  Puta svile, otvorit će se Takenoko, japanski, nikkei i fusion restoran koji se ondje seli iz Gundulićeve.

U obližnjoj Berislavićevoj već par godina preživljava simpatični japanski bistro Arigato. U Teslinoj odmah kraj Carpaccia smjestio se sushi i fusion restoran Nomu, s vrhunskim dim sumom. Vlasnik Nomua namjerava preko puta otvoriti restoran specijaliziran za teppanyaki.

U atriju Zagrebačkog kazališta mladih ovogA se proljeća otvara Kiyomi Davora Bienenfelda i Vida Nikolića: radi se o dosad najvećem i gastronomski najambicioznijem azijskom fusion restoranu u Hrvatskoj. Samo 150 metara istočno nalazi se Yezi, azijski hotelski fusion s velikom selekcijom dim suma. Na početku Petrinjske ramen bar Torikaya rastura iz dana u dan, dok par metara dalje u jednom dvorištu s adresom Jurišićeva 2, odlični street food bar Kai često koristi azijske formate i tehnike.

U strogom fizičkom i gastronomskom centru Zagreba uskoro će, ali doslovno, biti više azijskih nego europskih restorana. Utoliko središte grada zaista postaje gastro Chinatown. U skladu s tim dominantnim trendom, možda ne bi bilo loše da se već preumorni Pingvin pretvori u gyoza shop ili tajlandski curry za van.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.