Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi Stagnum iz 2015. najvoćniji je i možda najkompletniji do danas

Na etiketama Miloševih Stagnuma malim slovima piše i sljedeće: Suho vino od prezrelog grožđa. Proizvoditi suho vino od prezrelog grožđa posebna je vještina u svijetu autorskog vinarstva. Joško Gravner svoju rebulu kad god to vrijeme dopusti bere u studenom i onda od tih kasnih berbi proizvodi posve suha jantarna vina neusporedive klase.

Frano Miloš bere rano, iz godine u godinu sve ranije. Pa ipak, loze četrdesetak godina starog plavca na strmim i po cijeli dan osunčanim terasama iznad mjesta Ponikve na Pelješcu, već početkom rujna proizvode iznimno zrelo, zaista gotovo prezrelo grožđe. Koje se onda pretvara u Stagnume, velika južna vina s visokim ekstraktima, moćnim zrelim taninima, egzotičnom ekspresivnošću ali i sve više svježine. Stagnumi tipično izlaze na tržište deset godina poslije berbe.

Novi je Stagnum stigao godinu dana ranije: Frano Miloš preskočio je kišnu berbu 2014. jer je bio nezadovoljan kvalitetom grožđa, pa je sada izašla berba 2015. Na etiketi Stagnuma iz 2015. također piše Suho vino od prezrelog grožđa. U slučaju nove berbe Stagnuma ta je definicija najopravdanija dosad. Nikad naime nismo probali toliko intenzivno voćni Stagnum kao Stagnum iz 2015. Stagnum iz 2015. prepun je aroma svježih i suhih šljiva, pečenih ljubičastih smokava, svježih kupina i borovnica, s nijansama sušenih brusnica.

U pozadini ovog crno-crveno-plavog voćnog spektakla osjete se naznake vrlo tamnih Valrhona, uz sasvim malo tragova vruće pelješke zemlje; ovaj je zadnji deskriptor tipičan za većinu Stagnuma. Okus je voćno čokoladni, tekstura baršunasta, a struktura prepuna zrelih ne pregrubih tanina obećava da će Stagnum iz 2015. trajati barem do 2040. ili 2046. Stagnum iz 2015. drukčiji je od svojih predšasnika. Naglašena voćnost čini ga komunikativnijim, kompletnijim i podesnijim za slaganje s hranom. Riječ je o definitivno drukčijem, manje ekspresivnom ali još jednom velikom, klasičnom plavcu Ivana Meštrovića hrvatskog vinarstva.

Gastronomska preporuka  File plavoperajne tune, biftek, odležani steakovi, janjetina s ražnja, pašticada, vrganji s roštilja, svježi tartufi, osobito zimski crni

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.