Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BLUES KUPACA ŠPAROGA Jesu li divlje šparoge zaista besramno skupe? Zapravo nisu. U Istri danas koštaju jednako kao u Zagrebu prije tri godine

Tko zna zašto, profesionalni mediji ali i najšira javnost iz tjedna su u tjedan sve skloniji stanovitoj histerizacijI stvarnosti. I to ne samo kad je riječ o politici, sportu i meteorologiji nego i kad se radi o posve bezazlenim pojavama kao što su, primjerice, cijene divljih šparoga.

Pa smo u zadnjih pet dana pročitali barem deset tekstova o tome kako su prve divlje šparoge nadrealno skupe. Kao glavni argument spominje se podatak da se na istarskim i kvarnerskim tržnicama za mac (svežanj) prvih divljih šparoga traži čak pet eura, što bi iznosilo 50 eura za kilogram, jer jedan mac navodno ima samo 100 grama šparoga (što je dosta relativno). Budući da nam se pet eura ne čini tako strahovitom cijenom, zavirili smo u arhiv Kulta Plave Kamenice.

Gdje lijepo dokumentirano, piše da smo o ožujku 2021. godine na zagrebačkim tržnicama prve divlje šparoge plaćali 40 kuna za svežanj, slično kao i godinu ranije. A 40 kuna je nešto više od pet eura. Prije točno tri godine u Zagrebu su, dakle, prve divlje šparoge koštale neznatno više nego što danas koštaju u Rijeci i u Puli. A u međuvremenu smo proživjeli dvoznamenkastu inflaciju. To su činjenice. Sve drugo jest naprosto potreba društvenih mreža i profesionalnih medija da proizvode stvarnost s viškom uskličnika. Narativ o svemirskoj cijeni divljih šparoga nastao je prije otprilike dva tjedna u Dalmaciji, kad se na splitskoj i zadarskoj tržnici za svežanj divljih šparoga tražilo deset eura, što zaista zvuči pretjerano. No to je bila samo prva cijena.

Evo kako nam je kretanje cijena divljih šparoga opisao jedan zadarski ugostiteljski profesionalac: “U subotu su šparoge uistinu koštale deset eura. Nitko nije kupovao. U nedjelju su pale na šest eura, a u ponedjeljak su prodavači vikali za kupcima da šparoge mogu dobiti za pet eura.” Koliko redovito koštaju u Rijeci i Istri. Ako, znači, na zagrebačkim tržnicama danas vidite divlje šparoge za deset eura za svežanj, naprosto ih ignorirajte i čekajte dan ili dva da se vrate na pet do šest eura. Koliko su koštale prije točno tri godine. Tržnice ionako služe i za cjenkanje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.