Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kozlovićeve rijetke malvazije, šampanjci, Chablis, Dingač, Stinini visinski plavci…donosimo najatraktivnije vinske radionice Vinart Grand Tastinga

Vinart Grand Tasting svako novo izdanje najavljuje nizom vinskih radionica koje pokrivaju široki spektar tema, od najvažnijih svjestkih vinskih regija do rijektih prilika kušanja vertikala najvećih hrvatskih vinara i studija najvažnijih terroira kroz vina. 

Ove godine Vinart Grand Tasting organizira čak tridesetak radionica koje će voditi ugledni hrvatski vinari, sommelieri i distributeri. Moguće je kupiti i dnevne ulaznice koje obuhvaćaju sve radionice organizirane u određenom danu, ili pojedinačne ulaznice. Radionice počinju u četvrtak 22. veljače i održavat će se u nekoliko termina do kraja mjeseca. Evo pregleda najatraktivnijih radionica. Sve detalje možete pronaći na web stranici Vinart Grand Tastinga

Iločki terroir

principovac-imanje copy

Masterclass koji će voditi vinski edukator i sommelier Kruno Filipović, kroz sedam će vina predstaviti karakteristike i raznolikost iločkog terroira, uključujući Graševinu, Traminac i Chardonnay s Principovca, položaja koji je sinonim za iločki terroir. Na masterclassu će se kušati vina Iločkih podruma koji raspolažu s najvrjednijim iločkim vinogradima; Graševina vrhunska 2022, Graševina Principovac 2020, Chardonnay vrhunski 2022, Chardonnay Principovac 2019, Traminac vrhunski 2022, Traminac Principovac 2021. i Traminac Izborna berba 2021.

Ante Sladić 

Ante Sladić jedan je od najzanimljivijih dalmatinskih vinara srednje generacije, prvi koji je dokazao da se sorte poput debita, maraštine, plavine ili lasine mogu afirmirati u modernim vinima s ozbiljnijim komercijalnim potencijalom. Na Vinartovoj radionici Sladić će osobno predstaviti svoja vina: Debit Mediteranska Metoda 2019, Debit 2023, Lasina Opol 2023, Plavina 2021, Maraština 2022, Lasina 2022, Debit Oya Noya 2019, Tribidrag 2016, Maraština Prošek 2022

Jadrtovac – novi grand cru za babić

testament-vinogradi

Jadrtovac je položaj iznad Šibenika pun vinograda, na kojem najpoznatije vinograde, 50-tak hektara ima vinarija Testament, veliki vinograd ima i Slavonac Josip Galić i nekoliko manjih zanimljivih vinara i vinogradara poput bivšeg visokopozicioniranog menadžera u Appleu koji na Jadrtovcu danas proizvodi Delusional, vina koja je nedavno predstavio i na Vinartovu Petit Tastingu.  Darko Lugarić i glavni Testamentov enolog Juraj Sladić na radionici će predstaviti predstavit će najbolje babiće s Jadrtovca u različitim stilovima: od poznatog Testamentova Dalmatian Doga do rosea (opola) i prošeka.

Chablis Premier Cru Željka Bročilovića Carlosa

Željko Bročilović Carlos, najveći hrvatski stručnjak za Burgundiju, održat će dvije radionice na Vinart Grand Tastingu. Jedna je rasprodana, dok na radionici o Chablisu još ima nekoliko mjesta. Carlos će na ovoj radionici predstaviti različite stilistike 1er cru chablisa uglednih vinarija Puize, Droin i  Pattes Loup. 

Moët & Chandon vintage šampanjci 

Na ovoj maloj radionici koja će se održati na engleskom jeziku, regionalni ambasador Moët & Chandona Ted Lelekas predstavit će četiri šampanjca iz tri Moëtove linije, Imperial Brut, Rose, i dva vintage šampanjca, izvrsne Moët & Chandon Grand Vintage 2015 i Moët & Chandon Grand Vintage Rose 2015.

Kozlovićeve malvazije 

kozlovic-gianfranco-antonella-kucera
Fotografija/Mario Kučera

Kušati malvazije Gianfranca Kozlovića iz važnih berbi i s različitih položaja vrlo je rijetka prilika, posebno kad kušanje vodi osobno Kozlović. Na ovoj radionici, kušat će se Kozlovićeve bazične malvazije iz 2018. i 2023, Selekcije iz 2020. i 2021, dvije Santa Lucie, iz 2013. i 2018. i jedno od najboljih hrvatskih bijelih vina uopće, prilično nedostupna Santa Lucia Po Mojen iz 2015.

Zlatno brdo, najuspješnija novija vinarija istočne Hrvatske

Zlatno brdo iz Zmajevca jedna je od najuspješnijih istočnohrvatskih vinarija, svojevrsni fenomen domaće vinske scene. U samo nekoliko godina otkako su na tržište pustili prva vina,osvojili su nekoliko Decanterovih medalja i ušli na vinske karte prestižnih restorana. Amblematska vina Zlatnog brda, originalni Gold Cuvee i izvrsna Graševina iz 2021 kušat će se i na radionic u Zagrebu, uz još dvije berbe Graševine i tri berbe Cabernet Sauvignona.

Saints Hills, ET Dingači od 99 bodova

Saints Hills, pelješka vinarija Ivane i Ernesta Tolja, na radionici će predstaviti svoje ET Dingače, svoju najprestižniju etiketu, spektakularna vina koja objašnjavaju St.Hillsov kultni status na hrvatskoj sceni. Na radionici na kojoj će Ivana i Ernest Tolj osobno predstaviti ET Dingače iz pet berbi, kušat će se i 2019. i 2020, vina s 99 bodova u Wine Enthusiastu. 

Lagunina Malvazija Festigia- vertikala

Biografija Lagunine Malvazije Festigia upravo ulazi u novo poglavlje. Festigia je Lagunina linija vina  više srednje klase, a na Vinart Grand Tastingu glavni Lagunin enolog Josip Barišić i sommelier Klaudio Jurčić predstavit će vertikalu zadnjih 10 berbi, od 2013. do 2023.

Pilato, vinska obitelj u usponu

Vinarija Pilato iz Lašića kraj Vižinade već je nekoliko godina u kontinuiranom usponu, u kvaliteti vina i tržišnom uspjehu. Decanter je više malvazija obitelji Pilato ocijenio s 95 ili 96 bodova, a slatki Serafin dobio je 94 boda na international Wine Challengeu. Vinariju je ove godine od oca Eliđa preuzeo Sanjin Pilato sa suprugom Simonom. Sanjin Pilato s Krešimirom Kožićem će predstaviti neka od najvažnijih svojih vina, uključujući izvrsnu Malvaziju Sur Lie iz 2019. i Grand Cuvee iz 2018.

Rebula masterclass – konzorcij Brda

Suradnja s konzorcijem proizvođača rebule iz slovenskih Brda jedan je od strateški važnijih poteza Vinart Grand Tastinga, jer hrvatski bi vinari upravo od Brda mogli najbolje učiti o organizaciji i afirmaciji vinskih regija i lokalnih sorti. U Zagrebu će se predstaviti neki od najvažnijih proizvođača na čelu s velikim Marjanom Simčičem iz Cegla. Osim Simčičeve Rebule Opoka Medana Jame Cru iz 2020.kušat će se vina Kleti Brda, Dolfa, Medota, Sturma, vinarija Edi Simčič, Gradis’ciutte, Ščurekova, Erzetičeva i sve bolja Ferdinandova vina.

Moreno Coronica predstavlja svoje malvazije

Moreno Coronica

Status vina Morena Coronice ne treba posebno objašnjavati. Ali, znanje i stil s kojima Coronica objašnjava svoja vina vrijednost su za sebe, koju biste si barem jednom trebali priuštiti. Moreno Coronica na Vinart Grand Tastingu će predstaviti svoje Malvazije u svim stilovima, od pjenušca preko Gran Malvazije do fenomenalnog Ottaviana. Uz Coronica Malvazije, kušat će se i Gran Teran iz 2018. i 2020.

Stina plavci sa Stipančića i Vugave

Bračka vinarija Stina vlasnik je jednog od najspektakularnijih vinograda u Hrvatskoj, malog, okomitog, praktički nepristupačnog Stipančića iz kojeg s visine od 400 metara pogled puca daleko na pučinu preko Hvara. Na radionici će se kušati plavci s Pustinje Stipančić iz berbi 2018. i 2019. ali i četiri berbe Vugave uključujući 2010, koje pokazuju da ova sorta ima puno veći potencijal odležavanja od konvencionalnih uvjerenja. Radionicu će voditi Stinin glavni enolog Rikard Petrić sa suradnicom enologinjom Emom Carević.

Chateauneuf du Pape, najstarija francuska apelacija

Još jedna radionica na engleskom jeziku posvećena je najstarijoj francuskoj apelaciji Chateauneuf du Pape, s južne obale Rhone. Chateauneuf du Pape klasični je francuski AOC, iz kojeg će se u Zagrebu predstaviti šest vina. Radionicu će voditi kalifornijski vinski kritičar i autor Miquel Hudin.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})