Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Berba 2020. potvrđuje da je Korlat uvjerljivo najrelevantniji proizvođač syraha u Hrvatskoj

Hrvati vole piti syrah (shiraz) Hrvati toliko vole piti syrah (shiraz) da je Vlado Lisak otvarajući Carpaccio prekršio glavno pravilo vlastite vinske liste. Carpacciova vinska karta trebala je sadržavati samo hrvatska vina, talijanska vina i šampanjce. No, prije trinaest godina, u vrijeme otvaranja Carpaccia, Rosemountov Dismond Shiraz bio je toliko popularan da je usprkos strogom pravilu o teritorijalnom sastavu liste završio u Carpacciu. I sjajno se prodavao.

Budući da Hrvati već desetljećima, otkako su ga otkrili, obožavaju syrah (shiraz) u raznim stilovima, neobično je da hrvatske vinarije proizvode vrlo malo syraha. Korakov je, naravno, uvijek jako dobar ali teško nabavljiv. Krauthakerov je tek nešto dostupniji, a izvrsni Rizmanov St. Michael gotovo da nismo vidjeli u restoranima ni u vinotekama. Slično vrijedi i za Jakob, koji je buteljirao barem jedan fenomenalni syrah. Badelov Korlat zapravo je jedini tržišno relevantni proizvođač syraha u Hrvatskoj.

Syrah Korlat proslavio se prije pet ili šest godina kad je berba 2014, inače notorno teška i kišna, osvojila zlatnu Decanterovu medalju. Syrah Korlat iz 2014. u međuvremenu smo još nekoliko puta probali, pa i relativno nedavno za Božić, i zaista je na svakom kušanju pokazivao napredak u teksturi, zadržavajući voćnost i svježinu. Ovih smo dana otvorili novi Syrsh Korlat, iz berbe 2020.

Radi se o još jednom od klasičnih Korlatovih Syraha, koji će trajati minimalno desetak godina. Syrah iz 2020. pun je kupina, borovnica i maraski, zaokruženih dimom. Struktura je čvrsta, tekstura sočna ali blago kremasta s višnjasto-čokoladnim aftertasteom koji traje skoro minutu. Ovo izvrsno vino s 14 posto alkohola zaokružit će se u iduće dvije ili tri godine, ali se već sada može užitno piti, osobito uz steakove, klasični roštilj i visoku divljač.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.