Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ISTRA U MAREDU U jednom od najpopularnijih zagrebačkih restorana večeras gostuju tartufarska kuća Karlić i šampionska bujska vinarija Franković

Vinarija Franković, čiji se podrum nalazi u centru Buja a vinogradi na čuvenoj Santa Luciji, dosad je osvojila čitav niz važnih međunarodnih nagrada za svoje malvazije Korona i za fenomenalni, nažalost nedostupni muškat Luna d’Oro.

Frankovići vrlo rijetko priređuju posebne vinske večere, pa je stoga njihovo današnje gostovanje u Maredu jedinstvena prilika da se kušaju njihova poznata bijela vina, ali i veoma dobri teran koji nije  dovoljno prisutan na zagrebačkom tržištu. Obitelj Karlić iz Buzeta spada među najpoznatije istarske tartufare: Karlići surađuju s velikim brojem restorana u Istri i Zagrebu.

vinart-2018-frankovic
Obitelj Franković

Frankovići i Karlići, koji su i rodbinski povezani, udružili su se da bi zagrebačkoj restoranskoj publici priredili dosta autentičan doživljaj dva istarska podneblja: zapadne Istre iz koje dolaze Frankovići i centralne Istre, gdje Karlići skupljaju tartufe. Interesantno je spomenuti da su Karlići u Buzetu otvorili i Muzej tartufa. Maredovi chefovi večeras će skuhati petosljednu večeru posvećenu tartufima i bujskim vinima. S tartufarskog Maredova menija osobito zanimljiv čini nam se arancin s kečapom od šumskih gljiva, prahom od vrganja, crnim tartufima i carpacciom od gljiva.

Obitelj Karlić

Pjenasti krumpir sa žumanjkom i tartufima klasik je istarske tartufarske gastronomije. Uz kompleksnu pileću terinu s nizom sastojaka uključujući naravno tartufe, točit će Filliam, cuvee chardonnaya, malvazije i sauvignona, dosad možda najambicioznije bijelo vino obitelji Franković koje nikad nismo vidjeli u Zagrebu, ali smo u njemu uživali u Frankovićevoj kušaonici. Vrhunac tartufarske večere u Maredu svakako predstavlja janjeći file s kremom od samoniklog bilja, janjećim umakom s teranom, pommes fondantom i crnim tartufom. Uz ovo raskošno jelo točit će se izvrsni Frankovićev Teran iz 2018. godine. Večera završava desertom Tartufo, uz Frankovićev Muškat iz 2022. Uzbudljiva istarska večera u Maredu košta 90 eura, što nije mnogo s obzirom na sadržaj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.