Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Lagunina Selekcija jedno je od najelegantnijih karakternih maslinovih ulja proizvedenih u Istri

Ovih smo dana kušali niz Laguninih monosortnih maslinovih ulja, kao i cuvee Selekcija. Porečka Agrolaguna najveći je maslinar u Hrvatskoj, s oko 200 hektara maslinika.

Nedavno je na više od sto hektara uvedeno navodnjavanje, što je jedan od dugoročnih preduvjeta uspješne komercijalne proizvodnje maslinovih ulja u Istri, budući da ljeta neće postajati hladnija ni manje sušna.

Maslinarska godina 2023. bila je relativno komplicirana, s nižim prinosima od izdašne 2022. kako zbog bolesti tako i zbog neobičnih klimatskih uzoraka: strahovito jake vrućine smjenjivale su se dugim, katkad gotovo tropskim kišama.

Većina istarskih ulja iz lanjske berbe manje su intenzivna nego prethodnih godina, uz tek nekoliko iznimaka. No, neka od manje intenzivnih ulja dobila su na eleganciji, poput Salvele i Chiavalonovih.

Isto vrijedi i za Agrolagunina ulja, koja smo kušali u u društvu Josipa Barišića, glavnog Lagunina enologa i šefa većeg dijela poljoprivredne proizvodnje, i Iris Butković, nove Lagunine glavne oleologinje.

Među tri monosortna ulja najsnažniji je dojam ostavila uistinu izvrsna Istarska bjelica, koja je zadržala svoju prepoznatljivu zelenu aromatiku, gorčinu i lakšu pikantnost, ali se zaokružila dozom gotovo neočekivanog balansa. Ovosezonska Agrolagunina Bjelica ne izaziva tri do četiri kašlja kao što smo bili navikli nego naviše jedan, no miriše podjednako distinktivno kao i Bjelice iz ranijih berbi. Riječ je o ulju za bifteke i druge steakove, plavu tunu i žešće, zrelije sireve poput Lagunina Gran Istriana.

Crnica iz 2023. koja je relativno nedavno ušla u sada sedmeročlani portfolio Laguninih monosortnih ulja, intenzivno miriše po stabljiki rajčica, ali posjeduje i dosta voćnih elemenata. Radi se o srednje intenzivnom ulju s dosta karaktera i s prilično snažnim, umjereno gorkim aftertasteom.

Ascolanom pak dominira začinsko bilje s naglaskom na kadulju, svježi origano i majčinu dušicu. Lagunina Ascolana jedno je od najkarakternijih među svim hrvatskim uljima proizvedenima od sve popularnije sorte koja potječe iz talijanske regije Marche.

Standardni Ol Istra kojeg su puni supermarketi, visoko je kvalitetno radno ulje dok je Selekcija iz 2023. jedno od najuspjelijih Laguninih ulja koja smo dosad probali. Selekcija je cuvee bjelice, ascolane i leccina: Leccino Selekciji daje široki, blagi temelj, ascolana aromatsku osebujnost, dok bjelica udara zeleni, identitetski pečat punokrvnog  visokofenolnog istarskog ulja.

Selekcija je eminentno gastronomsko maslinovo ulje, namijenjeno ozbiljnim restoranima i privatnim kupcima koji se uistinu razumiju u ulja: Selekcija spada među ona rijetka ulja, koja podjednako dobro idu i uz bijelu ribu i uz crveno meso i uz šumske gljive.

Agrolaguna iz godine u godinu pokazuje kako i veoma velike uljare mogu proizvoditi ulja konkurentna butiknim maslinarima. Što je, naravno, strateški važno jer ozbiljna industrija ne može ovisiti o malim proizvođačima koliko god da su dobri.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})