Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Žiri od 16 članova u četvrtak je u Plavom podrumu izabrao završni cuvee za Benvenuti Santa Elisabettu 2020.

Prva Santa Elisabetta, prestižni single vineyard teran braće Benvenuti, potječe iz berbe 2015. godine. U narednim su godinama Albert i Nikola Benvenuti angažirali niz vinskih profesionalaca, koji se svake veljače početkom mjeseca susreću u Plavom podrumu u Voloskom, gdje kušaju nekoliko uzoraka za nove berbe Santa Elisabette.

Poslije tastinga tajnim se glasanjem bira konačni cuvee jednog od najboljih hrvatskih crnih vina. U četvrtak 1. veljače u Plavom se podrumu skupilo čak šesnaest konosera, najviše dosad, koji su skupa s braćom Benvenuti odlučili kako će izgledati konačna verzija Santa Elisabette iz 2020.

Prije kušanja Nikola i Albert Benvenuti govorili su o berbi 2020. specifičnoj po relativno visokim ali dobro raspoređenim padalinama: u 2020. u Motovunskom je vinogorju palo oko 1100 milimetara kiše po kvadratnom metru, što je dvadesetak posto više od uobičajenih količina. Kiše su se, međutim, rasporedile u vrijeme kad ih grožđe treba,  dok su se u mjesecima zriobe grožđa kišni dani gotovo perfektno izmjenjivali s dugim sunčanim razdobljima što je omogućilo skoro idealno fenolno ali i tehničko stanje grožđa uoči berbe.

Pa su Benvenuti u listopadu 2020. pobrali teran koji je dao vino s veoma visokim alkoholima, definitivno višima od petnaest posto, s jakim kiselinama koje sada dostižu do 6,5 grama i s uzorno glatkim zrelim taninima.

Dva su uzorka koja smo jutros probali još jako zatvorena, ali u dobrom smislu te riječi. Radi se o gustim, čvrsto strukturiranim, moćnim i zapravo veličanstvenim vinima koja će za pet ili šest godina vrijediti više od 95 ili 96 bodova po strožim svjetskim kriterijima. Na kraju je uvjerljivom većinom glasova pobijedio uzorak koji je bio zatvoreniji i kompleksniji, što govori i o dobrom ukusu članova Benvenutijeva žirija za Santa Elisabettu. Potencijal dozrijevanja jedan je od najvažnijih elemenata velikih crnih vina. 

Poslije izbora Santa Elisabette iz 2020. žiri u kojem su sjedili neki od najvažnijih hrvatskih sommeliera, poput Siniše Lasana, Marka Rundeka, Emila Perdeca, Sandija Parisa i domaćice Daniele Kramarić (šteta je što nije bilo Ivana Juga) još je kušao tri uzorka za Santa Elisabette iz 2021, drukčije, manje intenzivne ali elegantne berbe; vino iz velikog hrasta ostavilo je daleko najsnažniji dojam.

Nakon službenog kušanja Plavi podrum priredio je izvrstan ručak, pun živih škampa i medaljona velike grdobine. Sirovi škampi u gelu od tri vrste jabuka bio je fenomenalan, cappellacci sa skutom i škampima odličan su granični primjer između bistronomije i fine dininga, dok je grdobina Wellington bila tehnički besprijekorna.

Uz Latusov Urbani i Gligorin Kolan iz pepela točio se Benvenutijev Teran Anno Domini 2015. iz jeroboama. Ovaj osam godina odležani Anno Domini pokazuje da se najbolji motovunski terani približavaju vrhuncu tek krajem svog prvog desetljeća.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.