Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

HELL’S KITCHEN-PRVA PRESUDA Tom Gretić je odličan, kandidati loši, produkcija tužno RTL-ovska, ali prva emisija bolja je od svih MasterChefova zajedno 

Što smo vidjeli u prvoj epizodi prve hrvatske sezone Ramseyeva hiperkomercijalnog serijala Hell’s Kitchen? Vidjeli smo, dakle, da mnogi hrvatski profesionalni kuhari, a u Hell l’s Kitchen sudjeluju samo profesionalci, zapravo ne znaju kuhati.

Oni Hrvati koji kao i mi svakodnevno jedu  u restoranima, znaju da je kuharsko neznanje jedan od strateških problema hrvatske restoranske industrije. Dobro je što se zahvaljujući Hell’s Kitchen i najšira javnost uvjerila da  mnogi ljudi koji redovito primaju plaću kao kuhari zapravo nisu kadri profesionalno kuhati.

Pa smo tako u Hell’s Kitchen vidjeli nemarno uništavanje skupog sastojka poput janjećeg racka. Uz to smo uočili kako jedna navodno  profesionalna kuharica ne razlikuje juhu od temeljca. Zatim smo se suočili s činjenicom da navodno profesionalni chef ne zna ispeći koricu brancina; ovdje se ustvari radi o masovnom problemu, jer 95 posto hrvatskih restorana, na što godinama upozoravamo, rutinski poslužuje ljigavu umjesto hrskave brancinove kože. Korisno je što je Hell’s Kitchen osvijetlio taj teži amaterizam među ljudima koji su plaćeni da bi kuhali.

Nadalje, u srijedu navečer kad je na RTL-u emitirana prva epizoda hrvatskog  Hell’s Kitchen, uvjerili smo se da navodni profesionalni chefovi svoja jela i dalje  ukrašavaju raznim ružicama od povrća što, kako je Tom Gretić ispravno konstatirao, pripada restoranskom rukopisu iz 1976. godine.

Drugi takozvani profesionalni chefovi mučili su se se sa sifonima za pjenicu od parmezana ili su pak pekli košarice od parmezana, što smo u ozbiljnim restoranima zadnji put vidjeli prije desetak godina.

Prvi, važan efekt Hell’s Kitchena jest, dakle, onaj razotkrivajući kad je riječ o prosječnom profesionalnom stanju hrvatske restoranske industrije. 

Mnogi ljudi koji sebe smatraju profesionalnim kuharima i koji žive od kuharskih plaća, u stvarnosti definitivno ne znaju restoranski kuhati.

Već je zato Hell’s Kitchen dobrodošao; on razbija “mističnu” sliku o chefovima na hrvatskoj restoranskoj sceni. 90 posto  ljudi o kojima se piše u lifestyle magazinima kao o “čarobnjacima kulinarskog  umijeća” ustvari ne mogu   raditi u restoranima i zarađuju restoranski novac  zato što ne postoji bitno  kvalificiranija konkurencija.

Nasuprot uglavnom inferiornim kandidatima našao se visoko kompetentni chef.

Tom Gretić u zadnjih je desetak godina počinio niz karijernih  grešaka; u motive njegovih odluka ne želimo ulaziti. Međutim, Tomislav Gretić u prvoj je epizodi Hell’s Kitchena bio odličan, i gastronomski  i televizijski. Televizijski gledajući, Gretić je svojom mirnoćom i dobro odmjerenim, pristojnim   dizanjem tonova deaktivirao prirodni kičasti naboj većine RTL-ovih emisija. RTL je po definiciji kič, a Tom Gretić uspio je  ublažiti  i prikriti velik dio tog RTL-ova DNK.

Kulinarski govoreći, chef Gretić je briljirao. Svakom je kandidatu jasnim riječima kazao što ne valja, u čemu je pogriješio, tehnički i konceptualno, a da pritom nikoga nije uvrijedio. Tom Gretić u prvoj je epizodi Hell’s Kitchena održao  autoritativnu televizijsku školu profesionalnog  kuhanja, i u samo sat vremena pojeo svih nekoliko tisuća minuta zadnjih sudačkih postava  MasterChefa i 3,2,1 – kuhaj!Gretićeva izvedba u prvoj  epizodi Hell’s Kitchen pokazuje kako se zaista vrhunski chef treba ponašati u masovno popularnom TV formatu. Performans poput Gretićevog već dugo nismo vidjeli na hrvatskim televizijama.

Nadamo se da je gospodin  Gretić i u svim ostalim emisijama Hell’s Kitchen zadržao sadašnju razinu profesionalnosti i televizičnosti.

Produkcija Hell’s Kitchen neusporedivo je bogatija i atraktivnija nego produkcija  drugih  RTL-ovih gastro emisija, ali je još uvijek rubno blijeda, dok su pojedini elementi scenarija naprosto prebedasti: veoma je glupo tjerati očiglednog favorita, El Torova chefa Dominika Kovačičeka, da  svojim prvim rečenicama trača kolegicu; Kovačiček, naravno, nije  smio reći to što je rekao, ali ni RTL nije trebao naglašavati njegovu  očiglednu socijalnu  nezrelost. Takvim tretmanom kandidata RTL, šampion niskog stila  hrvatskih i regionalnih televizija, dovodi ovaj potencijalno ozbiljan serijal blizu stilistike Večere na selu.

Prva epizoda Hell’s Kitchen nije razočarala. Dapače, radi se se o uvjerljivo najboljem natjecateljskom gastro showu  na hrvatskim televizijama unatrag šest ili sedam godina.

Zaista bismo željeli da iduće epizode ne budu puno lošije od premijere.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.