Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slavni francuski chef Alexandre Mazzia, bivši košarkaš, nosit će olimpijsku baklju za Olimpijske igre u Parizu

Gotovo deset tisuća poznatih i manje poznatih Francuza nosit će olimpijski plamen uoči Olimpijskih igara u Parizu 2024. Među nositeljima olimpijske baklje bit će i dva poznata francuska chefa, Alexandre Mazzia iz Marseillea i francusko-korejski chef Pierre Sang iz Pariza. 

Alexandre Mazzia jedna je od najvećih zvijezda suvrmene francuske kuhinje,  četrdesetogodišnjak s neobičnom pričom za francusku restoransku scenu. Prvo, njegov restoran ima tri Michelinove zvjezdice i to u Marseilleu. Drugo, rođen je u Kongu gdje je živio do 15. godine i na sjećanjima na hranu i mirise svoga rodnog Ponte Noirea izgradio specifičan rukopis svoga restorana AM. Kad se vratio u Francusku odlučio je profesionalno igrati košarku i tako je i bilo dok slučajno nije otkrio visoku kuhinju. Napustio je košarku i otišao učiti kod najvećih, Pierrea Herméa, Alaina Passarda i Martina Berasateguija.

Mazzia smatra da sport i profesionalno kuhanje imaju puno zajedničkog: “strogoću, požrtvovnost, koncentracija, sposobnost predviđanja, iskrenost, predanost, spremnost na ponavljanje, upravljanje timom i strast.” U Marseille je došao 2009. kao chef restorana Le Ventre de l’Architecte u Le Corbusierovom Cité Radieuse. Tamo je postao oznat po neobičnim autorskim menijima sastavljenima od mnogo slijedova i malih porcija. Pet godina kasnije pokrenuo je AM by Alexandre Mazzia, restoran u blizini stadiona Vélodromesa sa samo 24 mjesta, potpuno fokusiran na sastojke.”Htio sam trezveno mjesto gdje je jedina zabava sadržaj jela, negdje izvan centra grada da se ljudi moraju potruditi da dođu,” govorio je nakon otvorenja.  

Restoran je odmah postao senzacija, liste čekanja su rasle, prvu Michelinovu zvjezdicu dobio je 2015, drugu 2019. a treću 2021. godine. Iste godine dospio je i na listu One To Watch izbora World’s 50 Best Restaurants. Uspio je otvoriti još jedan, neformalniji restoran Pointe Noire u Aix-en-Provence, a zatim i Niro s Philippeom Subletom i na kraju food truck Michel u Marseilleu. 

Mazzia je važan predstavnik gastronomske i kulturne raznolikosti Marseillea, njegov restoran surađuje s lokalnim poljprivrednicima i obrtnicima, jela predstavljaju snažan karakter lokalnog terroira Bandola, Saint-Cyra, Aubagnea, pa čak i gradskih vrtova marsejskog 15. arondismana.  Mazzijina najpoznatija jela dobro prikazuju njegov osebujan stil: dimljena jegulja s čokoladom, brioš sa sardinama i lardom di Colonnata s grejpom, zalogaji od čičoke, likviricije i botarge…Nakon poziva da nosi olimpijsku baklju, Alexandre Mazzia na svom je Instagram profilu objavio vrlo emotivnu poruku, zapravo govor u kojem objašnjava kako se na simbolici Olimpijskih igara spajaju njegova vrlo osobna iskustva i shvaćanja iz dva svijeta, sportskog i svijeta njegove današnje karijere. 

“S ogromnim ponosom i neizmjerno počašćen, spreman sam nositi olimpijski plamen ovih toliko važnih 200 metara. Plamen, simbol olimpijskog duha, mira i jedinstva, puno je više od obične baklje. On utjelovljuje snove, trud i nadilaženje vlastitih granica Kao nositelj ovog plamena osjećam težinu povijesti i odgovornost koja prati ovu gestu. Olimpijske igre puno su više od sportskog natjecanja, one su vrijeme kad se cijeli svijet okuplja da bi pomicao granice i prevazišao razlike, da bismo slavili izvrsnost, fair play i prijateljstvo. Dvjesto metara koji me čekaju nisu samo udaljenost koju treba prijeći, već simbolično putovanje kroz vrijednosti koje Olimpijske igre čine nesvakidašnjim događajem. Svaki taj pretrčani metar predstavlja ustrajnost, disciplinu i predanost nužnu za postizanje atletske izvrsnosti. Nošenje olimpijskog plamena nije samo čast, to je privilegija koju dijelim sa svima onima koji su doprinijeli mom treningu, mojoj strasti prema sportu i mojoj predanosti olimpijskim idealima. To je počast koju odajem poukama starijih, žrtvovanju mojih mentora i povjerenju koje mi je ukazala moja zajednica. Dakle, dok se spremam prijeći ovih 200 metara, činim to u ime globalnog jedinstva, mira i poštovanja. Svaki moj korak posvećen je svim sportašima koji su sanjali o ovom trenutku, svim ljudima koji su radili iza kulisa da bi ove igre bile moguće i svima koji vjeruju da sporta može potaknuti promjene. Na kraju, dopustite mi da podijelim ovaj trenutak s vama, da prenesem ovaj plamen koji gori ne samo za mene, već za sve nas. Neka ovih 200 metara bude odraz olimpijskog duha koji živi u svakome od nas, ujedinjujući svijet u slavlju naše zajedničke ljudskosti. Neka plamen uvijek gori u našim srcima, podsjećajući nas da čast, ponos i zajedništvo nadilaze granice i osvjetljavaju put u bolju budućnost.”

Pierre Sang možda nije toliko poznat u međunarodnom mainstreamu, ali je u Francuskoj odavno zvijezda. Sang se proslavio kao finalist francuskog Top Chefa 2011. Godinu dana nakon nastupa u showu u pariškom kvartu Oberkampf otvorio je restoran s degustacijskim menijima, koji i danas istražuje veze i međusobne utjecaje francuske i korejske kuhinje, u jelima punima umamija i oporih kiselih nota, francuskih umaka i azijskih tehnika obrade lokalnih i azijskih namirnica.  

Olimpijske igre u Parizu održat će se od 26. srpnja do 11. kolovoza ove godine. Štafeta olimpijske baklje počinje 8. svibnja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.