Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Alain Ducasse priredio je spektakularnu dvorsku večeru za proslavu 400. obljetnice Versaillesa

Alain Ducasse potpisao je elegantni, ultraluksuzni meni večere u balskoj dvorani kojom je obilježena 400. obljetnica dvorca Versailles. Jedna od najpoznatijih palača u današnjem je obliku  sagrađena 1661. po narudžbi kralja Luja XIV kao njegova rezidencija. Versailles nije bio samo demonstracija koncentracije kraljeve moći već i francuske političke i kulturne sile.

Do 1661. bio je jednostavna manja zgrada koju je kralj Luj XIII koristio za lov. Njegov nasljednik Luj XIV nakon niza dogradnji i promjena proglasio ga je glavnom kraljevskom rezidencijom, a to je ostao sve do Napoleona koji ga je koristio kao ljetnu rezidenciju da bi ga kasnije napustili i ostavili da propada jer je obnova bila preskupa.

Prvi se put Versailles počeo obnavljati na prijelazu 19. u 20. stoljeće, da bi danas, u vlasništvu francuske države, radio kao jedna od najvećih turističkih atrakcijana svijetu s 15 milijuna posjetitelja godišnje. 

U ponedjeljak 22. siječnja ravnateljica Versaillesa Catherine Pégard u Versailles je pozvala 300 uzvanika. Večeru je organizirala ugledna francuska banketna kuća Potel & Chabot, a realizirao ju je kuharski tim njihove chefice Marie Soria, koja svake godine hrani i VIP uzvanike Roland Garrosa. Stolove su postavili i aranžirali slavni francuski kipar Jean-Michel Othoniel i Chanakya School of Craft, pod Diorovim nadzorom.

Večera povodom 400. obljetnice Versaillesa bila je još jedna demonstracija, ovoga puta naslijeđa i sofisticiranosti francuske gastronomije, vinske industrije i stila. Na večeri su se, sve iz magnuma, točili Dom Perignon Vintage Rosé 2006, Chateau Mouton Rothschild 2009, Corton Charlemagne Romanée-Conti 2019 i Chateau d’Yquem 2015.

Maria Soria i Alain Ducasse

Večera je počela s mariniranim divljim brancinom s jodiranim kondimentima i zlatnim kavijarom, naskupljom vrstom kavijara, uz predjelo od krumpira s crnim tartufima. Najcjenjenija piletina na svijetu, ona iz Bressea, poslužena je kao glavno jelo, sa zimskim povrćem, povrtim raviolima i Albuféra umakom, klasičnom francuskom izvedenicom velouté umaka s Madeirom i Armagnacom, koji je konvencija uz perad. Gostima su na kraju posluženi desert od čokolade iz manufakture Alaina Ducassea i hrskave čokoladne praline. Večera pod svijećnjacima okupila je vodeća imena modne industrije, politike i francuskog kulturnog života. 

Fotografije/Instagram

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.