Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SPLITSKA REALNOST Popularni burger bar Mandrill’s na Bačvicama ne prodaje craft piva jer nije sezona. ‘Nemamo ih kome prodavati’ 

Neposredno prije snijega diljem zemlje, u Splitu je bilo 18 stupnjeva uz jaku južinu pa se na Bačvicama moglo sresti i nekoliko hrabrih kupača. Na Bačvicama nam se činilo da ne radi baš ništa i da osim tih nekoliko kupača nema nikoga. Ipak, na preporuku poznanika iz gastronomskih krugova zaputili smo se u Mandrill’s, omanji street food bar koji nudi hamburgere i, činilo nam se, nekoliko craft piva što je uvijek odlična kombinacija.

Mandrill’s Barbarossa BBQ otvorio je vlasnik puba i nano craft pivovare, pa nam je bilo logično da drži i craft piva. Pub trenutno ne radi, na Google-u čak piše i da je “Permanently closed”. Pivovara radi, još prije par tjedana na društvenim su mrežama reklamirali promociju svojih piva u splitkom bistrou Artičok.

Kad smo došli pred Mandrill’s, iskreno nismo bili sigurni jesmo li uopće na pravom mjestu. Burgere prodaju, to je bilo olakšanje. No pogled na hladnjak nas je iznenadio. Samo Pilsner Urquell. Pilsner Urquell je izvrsno industrijsko pivo, ali u Mandrill’su nije bilo ni traga craft pivima. Pa smo nakon naručenog hamburgera pitali konobaricu/kuharicu što se događa. “Trenutno nemamo craft piva, nije sezona pa ih nemamo kome prodavati,” glasio je iskreni i realan odgovor.

Zaista, nigdje oko nas nije bilo nikoga. Zašto onda lokal uopće radi, nije jasno. Zašto se nisu odlučili zatvoriti, čekati dragocjene turiste i onda prodavati svoju cjelokupnu i stvarnu ponudu umjesto da jadne zimske goste svode na jedno pivo i vodu za tri i pol eura?

Napokon je došao hamburger, jednostavan, klasičan, bez puno pretjerivanja: majoneza s limetom, domaći ketchup, cheddar, fino obrađeni luk i kiseli krastavci. Izgleda picture perfect, rekli bi Amerikanci koji dolaze u Split, podsjeća na onaj iz filma The Menu. I zaista, Mandrill’sov burger jedan je od boljih koje smo probali u Splitu, gradu poznatijem po fast foodu nego bilo kakvoj drugoj gastronomiji (uz prerijetke izuzetke). 

Brioche pecivo u Mandrill’su putrasto je i bez zamjerke, cheddar sir gotovo savršeno rastopljen a goveđi smash burger podjednako izvrstan. Dodaci i umaci optimalno su balansirani da ne bi oduzeli primat okusima mesa, a dovoljno prisutni da burger bude zabavan. Dok smo uživali u burgeru, razmišljali smo kakvo bismo pivo, da ga imaju, pili uz njega. Padala je kiša, bilo je neobično toplo, gotovo depresivno. Dobro bi nam zapravo došla neka dobra IPA ili APA. Kojih, naravno, nije bilo. Šteta, ukupni dojam bio bi višestruko bolji.

Voda u Mandrill’su stoji tri i pol eura. Strah nas je onda i pomisliti koliko bi koštala piva. Burger je osam i pol eura. Slično ili malo jeftinije nego na Adventu u Zagrebu, ali puno bolji.  U Mandrill’s ćemo se pokušati  vratiti kad počne turistička sezona, možda ćemo imati više sreće s pićima, razumne cijene ne očekujemo barem ako je suditi po njihovoj cijeni obične vode. Nakon vrlo dobrog burgera sjeli smo auto pomalo žedni, iako se simpatična konobarica smilovala i dala nam čašu vode, i otišli prije nego se vrijeme pokvari. Kupači su još ostali na Bačvicama. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.