Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinarija Tomac nominirana je za Weinerbergerovu arhitektonsku nagradu Brick Award

tomac-vinarija

Svake dvije godine najbolji svjetski arhitekti predstavljaju projekte za prestižnu međunarodnu nagradu Brick Award. Nagradu je 2004, pokrenula njemačka kompanija Wienerberger, lider na globalnom tržištu cigle i crijepa, kako bi afirmirala ciglu kao građevni materijal. Stoga i svi projekti koji se prijavljuju za Brick Award, logično, moraju pokazati izuzetna rješenja u modernoj arhitekturi cigle i inovacije u korištenju gline u gradnji. Vinarija Tomac jedan od 50 projekata nominiranih za nagradu ove godine.

tomac-vinarija-terasa

Iako je Wienenberger korporacija, u manifestu o nagradi tvrde da se ona uvijek dodjeljuje neovisnim ocjenjivanjem, “izuzetnoj, inspirirajućoj i modernoj arhitekturi”. Sudački panel čine ugledni arhitekti i stručnjaci, a u ocjenjivanju nije važno kojeg proizvođača materijala je izvođač izabrao. Kriteriji su fokusirani prvenstveno na održivost, energetsku učinkovitost i konceptualni dizajn koji glinu i ciglu koristi na nove načine i s najvišim estetskim standardima.

Vrlo važan faktor je kulturni i upotrebni aspekt projekata. Vinarija Tomac najoriginalnija je i jedna od najbolje promišljenih vinarija u Hrvatskoj. Potpisuje je studio Dva arhitekta/ Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić. Sama forma vinarije podigla je turistički profil Plešivice i može funkcionirati kao amblem ove vinske regije, dok su organizacija prostora i rješenja u potpunosti prilagođena etici i filozofiji Tomčevih, njihovim biodinamičkim vinima i načinu života integriranom u terroir.

Vinarija Tomac, smještena u Donjoj Reki kraj Jastrebarskog, u ožujku je bila u finalu nagrade Viktor Kovačić koju dodjeljuje hrvatsko Udruženje arhitekata.   Arhitekt Vjekoslav Gašparović tada ju je opisao ovako:  “… Meka opna laganoga slamnatog pokrova usmjerava pogled s krovne terase prema šumi, njivama i vinogradima, istovremeno štiteći zatvoreni i otvoreni dio prizemlja od kiše, snijega i sunca. Jasnoća pokrova izvedenoga jednim materijalom i u jednom sloju, slamom, odražava jasnoću prostorne konstrukcije krovišta, također izvedenoga jednim materijalom, lameliranim drvom, povezanoga strogo riješenim ugradbenim metalnim spojnicama, a sve to biva iznova potvrđeno homogenim prizemljem od opeke bez vidljivih reški i bez površinskih, završnih ili zaštitnih obloga i obrada, kao i jasnim drvenim kubusima potkrovlja i armiranobetonskim podrumom…”

Vinarija Tomac ove je godine nominirana i za nagradu The Plan u kategoriji Production. The Plan je prestižna godišnja međunarodna nagrada za arhitekturu, dizajn interijera i urbanizam na koju se u dvadeset kategorija prijavljuje više od tisuću projekata godišnje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.