Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pilatov Chardonnay sur Lie jedan je od dva ili tri najbolja hrvatska chardonnaya

Obitelj Pilato iz Lašića kraj Vižinade u zadnjih je nekoliko godina ostvarila niz zapaženih međunarodnih uspjeha. Primjerice, u rujnu ove godine Decanter je u posebnom Vodiču za Hrvatsku Pilatovu Malvaziju sur Lie iz 2019. godine ocijenio s 96 bodova; uz Kabolinu Unicu bilo je to najbolje ocijenjeno istarsko bijelo vino u Decanterovu specijalu o hrvatskim vinima.

Nekoliko godina ranije Pilatova mlada Malvazija osvojila je Decanterovo zlato, dok je 2022. godine njihov fenomenalni slatki muškat Serafin na International Wine Challengeu osvojio srebro i 94 boda kao najbolje ocijenjeno hrvatsko vino te godine. Brojni uspjesi na domaćem terenu, poput platine za Malvaziju sur Lie na Vinistri, gotovo da se podrazumijevaju. Vinarija Pilato postoji godinama, no u zadnje je vrijeme u snažnom usponu. Osim medalja, taj se uspon manifestira prelaskom na ekološku proizvodnju što je iznimno važna, upravo strateška odluka, ali i uvođenjem novog vina Chardonnaya su Lie.

Chardonnay sur Lie iz 2018. godine prvi smo put kušali u domu obitelji Pilato u prosincu 2022, dok još nije došao na tržište. Odmah smo procijenili u napisali da je riječ o jednom od najboljih hrvatskih chardonnaya. Chardonnay sur Lie lansiran je u proljeće ove godine, a mi smo ga ponovno probali prije nekoliko dana. Vino je s dodatnom godinom u boci postalo još impresivnije.

Chardonnay voli sur lie tehniku i može odlično podnositi drvo. Kad se slatkim notama sur lieja, dugoj mikrooksigenaciji i odmjerenom dodiru novog hrasta suprotstave snažna svježina i čvrsta struktura, rezultat je vrhunski chardonnay visokog stila  koji, baš kao i Toljev Le Chiffre, podsjeća na veoma ozbiljna burgundska vina. Pilatov Chardonnay sur Lie raskošno je kremasto, maslačno ali vibrantno vino, s aromama i okusima vrlo zrelog tropskog voća, jabuka, kore citrusa, tostiranih badema, blagom notom vanilije i veoma dugim moćnim završetkom.

Ovaj iznimno snažni chardonnay zapravo asocira i na premier cru Mersaulte i na Planetin Chardonnay, koji je već davno postao globalni klasik: obje usporedbe više su od komplimenta. Pilatov Chardonnay sur Lie digao je istarsku i hrvatsku scenu chardonnaya na kvalitativno i stilski drukčiju, veoma visoku razinu.

Gastropreporuka: škampi, jastozi, jakovske kapice, kovači, zubaci, škrpine, vrganji, piletina, pečena teletina, tartar biftek kao i bifteci i drugi kraće odležani steakovi. Radi se o jednom od sasvim rijetkih hrvatskih bijelih vina koja se mogu piti uz crveno meso.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.