Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24. Obitelj Pilato iz Vižinade prešla je na ekološki  uzgoj vinograda i lansira novo, raskošno bijelo vino

vinski-izvjestaj-pilato-g

Hrvatska vinska industrija nalazi se pred dva strateška imperativa. Prvo, hrvatskoj vinskoj industriji neophodno je što više novih vinograda. Sve hrvatske vinske regije doslovno pate od premalog broja hektara pod vinogradima, tako da su nestašice pojedinih popularnih vina postale potpuno neizbježne.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Drugo, hrvatska vinska industrija mora se okretati prema različitim oblicima što prirodnijeg pristupa vinogradarstvu: od certificiranog organskog uzgoja, preko biodinamike do raznih održivih modela uzgoja grožđa. Tradicionalni “industrijski” vinogradarski obrazac, s osam do dvadeset špricanja godišnje povijesno je mrtav, barem kad je riječ o proizvodnji vrhunskih vina.

Stoga nas iznimno veseli prelazak bilo koje ozbiljne vinarije na ekološki režim uzgoja vinove loze. Još nas više veseli kad je riječ o vinariji koja iza sebe ima uzornu i uspješnu prošlost, jer renomirane vinarije svojim postupcima utječu na regionalnu i nacionalnu scenu. Baš se o tome radi u slučaju obitelji Pilato.

pilato-cuvee-1

Obitelj Pilato iz Lašića kraj Vižinade u zadnjih je šest ili sedam godina, i to u kontinuitetu osvajala niz važnih međunarodnih priznanja: krajem lanjske godine njihova Malvazija sur Lie iz 2018. uvrstila se među četiri ili pet najboljih ocijenjenih etiketa na Decanterovom velikom tastingu mediteranskih vina. Obitelj Pilato skromna je, pristojna i zaista iskreno posvećena proizvodnji najboljih mogućih vina s njihova pomalo specifičnog terroira: Vižinada je poznata po bijeloj zemlji, no njihovi se vinogradi nalaze na crvenoj zemlji.

U razgovoru za Vinski izvještaj izvještaj Eliđo Pilato, pater familias koji je lani pobijedio tešku bolest, kaže kako “prelazak na ekološku proizvodnju smatra najvećim uspjehom u lanjskoj godini, s obzirom na izazove koje je donio taj proces. “Vidite, kvaliteta vina u Hrvatskoj stalno raste. Ali, uvjeren sam da se kvaliteta naših vina dodatno može unaprijediti širim uvođenjem biodinamičke proizvodnje,” smatra gospodin Pilato.

pilato-g
Eliđo i Sanjin Pilato

Eliđo Pilato i njegov sin Sanjin savršeno razumiju dodanu vrijednost ekološke proizvodnje, i u kvaliteti grožđa i na tržištu. A vinarija Pilato  u postpandemijskoj je godini doživjela zasluženi  tržišni trijumf. I Pilato je lani ostao bez pojedinih butelja, i to ne samo u kategoriji svježih vina nego i u rangu najskupljih svojih vina. Tako se Malvazija sur Lie već mjesecima doslovno nigdje ne može kupiti: čak je i u vinariji, dok ne dođe nova berba, ima veoma malo, tek nekoliko desetaka boca koje  ostaju u kućnom arhivu.

pilato-grande-cuvee

No, odnedavno obitelj Pilato ima još jedno zaista raskošno bijelo vino, koje izlazi na tržište 2023. godine. Riječ se o Chardonnayu sur Lie iz berbe 2018. koji smo probali u prosincu lanjske godine, na iznimno ugodnom i izvrsno skuhanom obiteljskom ručku u Lašićima. Prvi Pilatov Chardonnay sur Lie odmah se uvrstio među dva ili tri najbolja hrvatska chardonnaya. Pilatov Chardonnay sur Lie široko je, kremasto, maslačno, a opet vibrantno vino s odlično integriranim novim hrastom; ono je puno snage, ima naglašeno čvrstu strukturu i veoma dugi završetak.

Pilatov Chardonnay sur Lie može se uspoređivati s Toljevim Le Chiffreom, u svijetu najbolje ocijenjenim hrvatskim chardonnayom. Lani smo na tastingu kod Pilata probali i novi crni Grand Cuvee iz berbe 2018. s desetak posto terana. Radi se  o impresivnom vinu koje upravo ulazi u formu, i koje će trajati još petnaestak godina. Osim velikih vina, Eliđo i Sanjin Pilato podigli su kvalitetu svojih osnovnih vina što je osobito vidljivo na Teranu, koji je živahan, sa zrelim taninima, komunikativan i perfektan za točenje na čaše u restoranima, pizzerijama i barovima.  A bazne malvazije i pinoti godinama ne gube na svježini. Na kraju, desertni, gusti, visokokoncentrirani muškat Serafin vino je sasvim posebne klase: radi se o jednom od najopojnijih desertnih vina u Hrvatskoj, koje se nažalost, proizvodi u  mikrokoličinama.

Priča o vinariji Pilato priča je o postupnom ali čvrsto utemeljenom uspjehu. Sada, naravno, slijede novi, infrastrukturni koraci. U 2023. godini obitelj Pilato obnavlja dio vinograda, a u planu imaju i izgradnju kušaonice. Na tržište izlazi potpuno novi proizvod, Chardonnay sur Lie. No, najvažnija je izgradnja novog podruma koja, razumljivo, ovisi o natječajima za vinsku omotnicu. Eliđu i Sanjinu Pilatu nigdje se ne žuri. Vina su jako dobra do odlična, vinogradi su u prirodnom uzgoju, tržište guta skoro sve butelje s etiketom Pilato.  Obitelj Pilato zasluženo se uvrstila među postpandemijske šampione istarske i hrvatske vinske scene.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.