Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

PANTAGRUELOVA LISTA Devet restorana s najvećim porcijama u Zagrebu i Samoboru

gabrek-purica

Cijeli se naš restoranski život čudimo nad golemim porcijama u pojedinim hrvatskim gostionicama, roštiljarnama, bistroima pa i ponekim otmjenijim restoranima. No, društveno različite grupe gostiju očigledno ne mogu bez ogromnih porcija.

Inače ih restorani ne bi posluživali. Zato smo sastavili listu zagrebačkih i samoborskih restorana s osobito velikim porcijama. Na listi nema restorana koji ne zadovoljavaju elementarne gastronomske kriterije, kao ni lokala u kojima izbijaju tučnjave i drugi incidenti, a koji su inače poznati po gigantskim količinama solidne hrane. Evo liste za neumjereno jedenje.

1. Krčma Gabreku, Samobor

gabreku6

Ovaj veoma dobar restoran star točno 94 godine, servira jako velike komade pečene teletine, zdjele od nekoliko litara juhe s rezancima i dosta izdašne palačinke. O zimskim pladnjevima češnjovki, krvavica ili bunceka ne želimo ni govoriti. 

2. Kod Špilje, Otruševec kraj Samobora 

spilja-steak

U Špilji smo prije petnaestak godina dobili najveću pljeskavicu koji smo ikad vidjeli u pristojnom restoranu. Prije desetak smo se godina suočili s najgolemijim telećim steakom svih vremena. Srećom, Špiljinvlasnik duhovit je čovjek . Kad smo idući put došli na ručak, zbog recenzije u kojoj smo spomenuli prevelike porcije, dobili smo dva minijaturna teleća medaljončića. 

3. OXBO Grill, Hilton DoubleTree, Vukovarska

oxbo-2

Oxbo je luksuzni, elegantni steakhouse u kojem su steakovi uobičajeno veliki, jer steakovi moraju biti veliki. No Oxbo se našao na Pantagruelovoj listi zbog enormnog predjela +: radi se o izvrsnom flatbreadu s wagyuom, veličine standardne pizze. 

4. Pri Zvoncu, Vrbik

pri-zvoncu

Popularna gostionica u Vrbiku već desetljećima isporučuje prevelikodušne porcije korektne “domaće” kuhane hrane, kao i vrlo velike komade mesa. Pri Zvoncu je prejeftin za svoje normative.

5. Budweiser, Heinzelova

budweiser-biftek

U Budweiseru je skoro sve ogromno, od roštilja, preko bifteka do salata s piletinom i tunom, koje su teške više od pola kilograma. 

6. SOL, Trg bana Jelačića

sol-gnudi

Kod Mate Jankovića sve je u znaku broja četiri, pa gosti dobivaju četiri debela njoka punjena pašticadom, četiri velika kroketa punjena ječmom i sipom ili kozicama i rajčicama i četiri “Orea” od međimurske gibanice. Restoran je stalno pun, a gosti izgledaju sretno i zadovoljno.

7. ReUnion, Canopy by Hilton, Branimirova

reunion-parmigiana

U ReUnionu smo prije par mjeseci u jednom tanjuru dobili oko pola litre guste krem juhe; tu su porciju navodno smanjili. No, ni druga jela nisu bitno manja. Naručite li spring rollse nećete dobiti dva kao drugdje, nego pet ili šest.

8. Bir, Kennedyjev trg

Ovo je vrlo uvjetno. Birov biftek sigurno nije prevelik, salate su normalne kao i pljeskavica. Tartar biftek, zamišljen kao barski snack, veoma je mali.Burgeri su standardni. Ali, glavna jela poput tagliate, ražnjića s više vrsta mesa, raznih kobasica i bečkog, ulaze u kategoriju ostavite pola ako se bojite infarkta. 

9. Asia, Nova Ves

asia-g-2

Najbolji hrvatski kineski restoran također je rubni slučaj. Predjela su mala do normalna. No, glavna jela, osobito ona od patke kao i od kozica i škampa, nikad nismo uspjeli svladati do kraja, premda ih jako volimo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.