Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVO POGLAVLJE U INDUSTRIJI Škotski Macallan kupio je španjolsku bačvariju Vasyma i praktično osigurao krucijalne sherry bačve za svoje maltove 

Kada je početkom godine vlasnik Macallana Edrington Grupa kupila većinski udio u Grupo Estévez, jednoj od najvećih korporacija industrije sherryja u španjolskoj Andaluziji, praktično je postala vlasnik sherry vinarije Bodega Valdespino. Taj potez je doista odjeknuo u industriji jer se nije radilo o Edingtonovoj želji da uđe u sherry biznis nego o osiguravanju dovoljnih količina sherry bačava za njihove single malt whiskyje i rumove.

Najnoviji potez akvizicije Toneleria Vasyma, bačvarije koja destileriju opskrbljuje već 30 godina, The Macallanu praktično omogućuje potpunu kontrolu nad sherry bačvama, ključnima za njihove single maltove. Naime, The Macallan oko 80 posto svojih maltova odležava isključivo u sherry bačvama, a za destileriju golemog kapaciteta od 15 milijuna litara alkohola godišnje to znači i potrebu od gotovo 50.000 takvih bačava svake godine. 

Riječ je o golemim brojkama, i to bačava koje se namjenski proizvode za industriju jakih pića i ovinjavaju sherryjem koji nije namijenjen daljnoj prodaji kao vino. Cjelokupna problematika tih bačava zasebna je priča i nemali problem industrije sherryja. Sigurnost lanca dobave sherry bačava stoga se postavlja kao krucijalni problem.

No, sherry bodege, vinarije u kojima se proizvodi sherry i ovinjavaju bačve (jer tako nalažu propisi Andaluzije) nisu u pravilu i proizvođači bačava. Iz tog se razloga Grupo Estévez i odlučila na prethodnu akviziciju. Naime, Bodega Valdespino u suvlasništvu je najveće andaluzijske bačvarije Miguel Martin upravo zbog zadovoljavanja zakonskih uvjeta za ovinjavanje sherry bačava.

Edrington Grupa u portfelju ima The Macallan, Highland Park i The Glenrothes single mlatove, The Famous Grouse i Naked Malt blendove te rum Brugal. Svi oni koriste sherryjem ovinjene bačve za svoje proizvode i pritisak na bačvarije doista je značajan.

Ovaj potez The Macallana dodatno je utvrđen i poslovnim projektom s američkim Coopers Oak iz Ohia, glavnim dobavljačem hrastovine za Vasymine bačve. Time je lanac opskrbe bačava gotovo u potpunosti osiguran i možemo bez imalo dvojbe zaključiti da je time The Macallan postao ‘samoodrživ’ u kontekstu jednog od naosjetljivijih segmenata proizvodnje.

Sadašnja situacija nastala akvizicijom i Bodega Valdespino i Toneleria Vasyma, potpuno je novi iskorak u industriji. Ne sumnjamo da će akvizicija donijeti i izuzetnu dodatnu tržišnu vrijednost čitavoj Edrington Grupi. Dapače, neke analitičke kuće već počinju špekulirati o mogućem spajanju ili potpunoj akviziciji Edringtona od strane neke od velikih kompanija industrije jakih alkoholnih pića. Čini se da bi ovaj potez uskoro mogao postaviti i novu ravnotežu snaga na globalnom tržištu.

Fotografije/Edrington

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.