Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VAŽNE UPUTE Kako i kada servirati teranino, najpopularniji istarski liker

Teranino je, dakle, ekscentrično popularan a teraninomanija jača iz mjeseca u mjesec, o čemu svjedoči rastući broj novih proizvođača i brendova na tržištu. Međutim, teranino je često neshvaćen i među ugostiteljima i među publikom. T

eranino se, naime, u kafićima vrlo često servira pogrešno, dok se u restoranima poslužuje u pogrešno vrijeme i u pogrešnom kontekstu. Teranino je liker. To znači, po definiciji, da teranino sadrži minimalno 100 grama dodanog šećera. U stvarnosti sadrži više. Kada radimo sa slatkim pićima, moramo se držati nekoliko elementarnih pravila

1. Teranino kao liker nije aperitiv

U nizu restorana konobari nude teranino prije jela, kao što se nude pjenušac, gin tonic ili whisky. To je, međutim, potpuno pogrešno. Servirati teranino prije jela jednako je kao da gostu za couvert donesete kremšnitu ili baklavu: slatka se pića ne poslužuje prije jela jer zatvaraju apetit i blokiraju izlučivanje sline.

Teranino se, dakle, u restoranima treba posluživati poslije jela. Iznimka mogu biti kokteli s teraninom koji nisu slatki. Teranino može funkcionirati baš kao burgundski Creme de Cassis, čuveni liker od crnih ribizla. Creme de Cassis baza je za Kir, klasični aperitivni koktel u kojem se likeru od crnih ribizla dodaje bijelo vino. Kir se poslužuje rashlađen, prije večere, u čaši za bijelo vino. Kir Royale je Kir napravljen sa šampanjcem. Uobičajeni omjer likera i šampanjca jest jedan centilitar likera i devet centilitara šampanjca.

Teranino se, dakle, kroz miješanje sa suhim pićima poput vina i suhih pjenušaca može pretvoriti u efektan aperitiv, ali se sam ne poslužuje prije jela. Ako ga u restoranu pijemo samog, teranino se servira poslije jela uz deserte ili kao desertni dižestiv.

2. Teranino mora biti hladan

Kao i slatka vina ili pjenušci, teranino se mora servirati rashlađen. Za razliku od slatkih vina i pjenušaca u koje se baš nikad ne smije dodavati led, teranino dobro funkcionira s ledom premda, primjerice, obitelj Rossi preporučuje da se njihov Teranino pije bez leda. Tu već ulazimo u finese, no rasprava o detaljima i finesama s vremenom će dovesti do kodifikacije posluživanja teranina, što je idući korak u afirmaciji teranina. Niska temperatura smanjuje osjećaj slatkoće i pojačava voćne arome u teraninu. Nažalost, u mnogim smo kafićima uočili da se teranino poslužuje na sobnoj temperaturi poput žestokih pića, što je golema pogreška. Teranino nije ni malt whisky ni mezcal, ni odležani rum ni konjak. Teranino se naprosto mora servirati hladan. 

3. Pairing s hranom

Premda efektno funkcionira sam o čemu svjedoči njegova masovna popularnost, teranino se može dobro slagati s hranom. Zbog aroma šumskog voća, teranino prirodno ide uz sve moguće čokoladne kolače, kao i uz raznovrsne čokolade, osobito tamne. Teranino ide perfektno uz sladolede. Teranino se može piti uz sve deserte bazirane na bobičastom i tamnom voću, ali i na smokvama, kao i na suhom voću. Teranino može transformirati voćnu salatu.

Od teranina se, naposljetku, može napraviti neodoljivi sladoled. Osobito je važno da se teranino na kraju jela može posluživati uz određeni tip sireva. Sjetimo se da se uz roquefort redovito toče tokaj ili sauternes, dakle veoma slatka vina, dok su stilton i port klasična engleska kombinacija za završetak večere. Rashlađeni teranino isprobali smo uz stilton, roquefort i slatku gorgonzolu. U sva je tri slučaja njegova voćnost ublažila žestinu i oporost sireva s plijesni. Radi se o uspješnom primjeru kontrastne metode slaganja hrane i pića.

4. La Terra, primjer atraktivnog koktela s teraninom

Obiteljska destilerija Rossi iz Bajkina kraj Vižinade, razvila je liniju koktela koji se temelje na njihovim likerima i jakim pićima. Jedan od najatraktivnijih svakako je La Terra, posvećena Rossijevom Teraninu. Ovdje treba podsjetiti da je Teranino Rossi pobijedio na prvom Festivalu teranina održanom ovog proljeća u Balama, a da je koktel La Terra u Balama proglašen najboljim koktelom na bazi teranina. Evo, dakle, recepta za La Terru, koji je osmislio barmen Filip Sarilar. 

LA TERRA 

  • 10 ml gina Nostromo
  • 30 ml Rossi Teranina
  • 10 ml soka od limuna
  • Three Cents Mandarin soda ili Pipi od naranče

U vinsku čašu stavite led, dodajte Nostromo, Teranino i sok od limuna, pa nadopunite sodom. Promiješajte barskom žlicom i dekorirajte kriškom naranče.

Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s Destilerijom Rossi

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.