Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ABV 2023. G3 Spirits uvezao je nove, originalne linije čuvenog Hendrick’sa

G3 Spirits grupa etablira se u sami vrh predstavnika i distributera vodećih brendova u regiji. Razlog je zasigurno i njihovo značajno širenje u zadnjih godinu dana, pri čemu je u kontekstu jakih pića posebno važan dolazak Diplomático rumova u njihov portfelj

Na valu nove gin revolucije, velika škotska obiteljska kompanija William Grant & Sons 1999. odlučila je prvi puta proizvesti gin. William Grant & Sons imali su sve potrebno za dobar gin: kvalitetne bakrene kotlove kupljene tridesetak godina ranije, pristup biljkama u divljinama Škotske i dakako velike količine visoko kvalitetnog alkohola. Grantovi su, naime, vlasnici i jedne od najvećih škotskih destilerija grain whiskyja i neutralnog alkohola, Girvan Distillery.

Destilerija Hendrick’s i danas radi u krugu Girvana, ali u novom obličju kao Hendrick’s Gin Palace dizajniran u atraktivnom edvardijanskom stilu početka 20. stoljeća. Osnovnu formulu Hendrick’sa čini 11 biljaka, dio kojih se na klasičan način potapa i macerira pa redestilira u malenom bakrenom Bennet kotlu proizvedenom davne 1860. godine.

Drugi dio bilja destilira se samo pomoću vruće pare, bez potapanja u alkohol, u Carter-Head bakrenom kotlu iz 1948. godine, jednom od rijetkih još uvijek u pogonu. Danas Hendrick’s posjeduje još jednu repliku Bennetova kotla, a u planu je i širenje. Ova dva karakterno različita destilata nakon miješanja se dodatno oplemenjuju dodavanjem esencija bugarskih ruža i krastavaca, zaštitnog znaka Hendrick’s Gina.

Širokoj obitelji Hendrick’sovog portfelja odnedavno su pridružena i dva nova, ograničena izdanja: Hendrick’s Neptunia je posve neobično izdanje izašlo u ožujku 2022, inspirirano partnerskom suradnjom s humanitarnim Projektom Seagrass, pokrenutim s ciljem očuvanja škotskog ekosustava morskih trava. Osnovu gina čini klasična Hendrick’s formula od 11 biljaka, uz esencije ruža i krastavaca, ali oplemenjena pomalo neobičnom kombinacijom. U formulu bilja dodani su timijan – i alga kelp. U prvom planu aromatskog profila su citrusnost i jasan doživljaj morskih algi, uz bogatu herbalnost na čelu s kamilicom i nešto suzdržaniju borovicu.  

Hendrick’s Flora Adora

Hendrick’s Flora Adora limitirano je izdanje na tržištu od ožujka ove godine. Inspiraciju za formulaciju master distillerica Leslie Gracey pronašla je u cvjetnom vrtu staklenika Gin Palacea punom mirisnog cvijeća i zujanja pčela, a cijeli koncept razvijen je u suradnji s losanđeleskom lifestyle kompanijom Flamingo Estate. Ovoga je puta standardnoj herbalnoj formulaciji Hendrick’sa dodana infuzija mješavine svježih biljaka. Profil predvode izražene, gotovo parfemske cvjetne note ruža i lavande, uz vaniliju i travnatost te nešto manje izraženi borovica i korijander.

FOOD PAIRING

Hendrick’s Neptunia i sushi s pohanim kozicama

Neptunia je morski slano-herbalni gin koji želi delikatnu hranu iz mora. Nježne kozice tek malo
pojačane umamijem iz sushija odličan su primjer slaganja Neptunie s morskim delikatesama.
Neptuniu, naravno, uvijek možete piti sa sirovim kamenicama ili s kamenicama u tempuri

Monkey Shoulder Blended Malt Scotch Whisky 

Škotski whisky danas je najtraženije premium jako piće na svijetu, a kategorija Blended Malt Scotch Whisky grabi prema vrhu. Monkey Shoulder je kupaža čiju osnovu čine single maltovi iz tri ključne destilerije u vlasništvu William Grant & Sons; Glenfiddich, The Balvenie i Kininvie iz srca regije Speyside.

Zajednička im je bogata svježa voćnost, no karakter svake od njih drugačiji je i prepoznatljiv. Upravo te razlike kupaži Monkey Shouldera daju složeni karakter i nadasve pitkost. Svi su dozrijevani u nekadašnjim bourbonskim bačvama, a svaka serija Monkeyja posebno se blenda od izabranih whiskyja iz samo 27 bačava, otud oznaka Batch 27. Karakterističan profil prepoznatljiv je po kremastoj i mekanoj teksturi, uz bogate voćne note naranči, jabuka i marelica te note cvjetnog meda, zimskih začina (cimet, klinčići, muškatni oraščić) i vanilije.

Takav profil izuzetno je cijenjen i kao baza odličnih koktela. Zanimljivo je i ime Monkey Shoulder. Naime, u proizvodnji slada ječam se tijekom klijanja mora prevrtati da bi mu se održavala optimalna vlažnost, a proces se nekad obavljao potpuno ručno. Danas u The Balvenie tek povremeno tako rade. Riječ je o fizički zahtjevnom poslu, zbog kojeg su radnici redovito patili od istegnuća ramenih mišića i pogrbljenosti. U čast tim vrijednim ljudima i njihovom “majmunskom ramenu” nazvan je i whisky.

Jägermeister ManifestPrvi superpremium liker na svijetu 

Jägermeister Manifest zamišljen je kao intenzivirana verzija klasičnog Jägera i prvi superpremium liker na svijetu. Manifest u osnovi koristi identičan izbor 56 biljaka odvojenih u četiri maceracije, ali u daleko dulje maceracije, između devet i 12 mjeseci. Arome su višestruko koncentriranije, kažu čak 350 puta od izvorne formule. No, Manifest je zanimljiv i po petoj maceraciji, u koju se dodaju četiri nove biljke, uključujući vaniliju i sušeno voće. Kupaža svih pet maceracija stavlja se na “dvostruko dozrijevanje” u kombinaciju velikih i malih bačava od njemačkog i američkog hrasta. Dozrijevanje traje dulje od godinu dana i podjednako intenzivira i zaokružuje konačni aromatski profil. Jägermeister Manifest ima bogatu, intenzivnu, kompleksnu herbalnu aromatiku predvođenu notama mirisnog bora, anisa, karamele, mente, sušenog voća i vanilije, s obiljem nota herbalnog korijenja, sve uz zaokruženiju, bogatiju i nešto suhlju teksturu (sadrži približno 10% manje šećera od klasične formule).

Jägermeister Kräuterlikör

Biljni likeri vezani su za same početke ozbiljnije tradicije destilerstva u Europi, otprilike za sredinu 12. stoljeća. Logično, jer je etilni alkohol jedno je od najučinkovitijih otapala u kojem namakanjem omekšane, macerirane biljke ispuštaju aromatične i ljekovite spojeve. Maceracija i destilacija tako su organski vezane za tradiciju ljekovitih biljnih likera koji su se stoljećima proizvodili u samostanskim ljekarnama.

Curt Mast je 1934. sastavio formulaciju biljnog likera koji je, kao pasionirani lovac, nazvao Jägermeister. Formula je praktično neizmijenjena do danas. Temelji se na 56 biljaka; trava, voća, korijenja i začina podijeljenih u četiri različite mješavine, koje se maceriraju 42 dana, zatim filtriraju i odležavaju u hrastovim bačvama idućih godinu dana. Potom se još jednom filtriraju i miješaju sa šećerom i karamelom. Spravljanje biljnih likera umjetnost je balansiranja zahtjevnih aroma velikog broja biljaka uz balansiranje okusa prevladavajuće biljne gorčine dodavanjem zaslađivača.

Diplomático Premium Venezuelan Rum

Prema izvještaju IWSR, Diplomatico je drugu godinu zaredom najviše pozicionirani ultrapremium rum na svijetu i drugi u superpremium kategoriji. Brend su 1959. osnovali najvažniji venecuelanski distributeri udruženi u Licoreías Unidas SA, a od ove godine je pod kapom velike Brown-Forman Grupe. Diplomático nastaje neobičnom kombinacijom elemenata.

Prije svega, kao bazu koriste i trščani sirup i melasu. Prilikom prerade šećerne trske kod dobivanja šećera prikupljeni svježi sok sadrži otprilike 25% šećera. Taj se sok prokuhava i reducira u “med” (cane honey), koncentrirani sirup s više od 65% šećera. Sljedeća faza uključuje ponovno zakuhavanje i prikupljanja kristaliziranih šećera. Ostatak te prerade je melasa s još uvijek visokih 50% šećera. Melasa se potom fermentira 24 sata u lagane (light) komponente, a sirup 48 sati u teške (heavy) komponente. Produljena fermentacija sirupa maksimizira stvaranje aroma i karaktera.

Obje komponente prvu destilaciju, vrlo neuobičajeni, prolaze u destilacijskim kolonama, i to lagane na 55% alk, a teške na 45% alk. No, kod druge destilacije stvari su kompliciranije i koriste se  tri različite tehnologije: Barbet destilacijske kolone od laganih komponenti proizvode light destilate jakosti 95% alk, nešto oštrije teksture i voćnosti.

Druga je u svijetu jedinstven veliki kotao nalik na bojler, koji od  teških komponenti proizvodi polukompleksne-complex destilate na 95% alk, bogate tropske voćnosti. Treće su klasični bakreni kotlovi koji od teških komponenti proizvode heavy destilate na 80% alk. jakosti, teške, duboke i aromatski najkompleksnijeg profila. Kombinacija tri primjetno različita destilata osnova je blendanja budućih Diplomático rumova i osnovni alat Maestra Ronera (master blendera). Svi rumovi sukladno pravilima oznake Kontroliranog porijekla Ron de Venezuela DOC dozrijevaju najmanje dvije godine u bačvama od američkog bijelog hrasta.

U Diplomáticu najčešće koriste kombinaciju novih bačava i onih u kojima se prethodno nalazio američki bourbon ili škotski single malt whisky. Uz njih koriste i manju količinu bačava ovinjenih Pedro Ximénez i Oloroso sherryjima koji dodatno oplemenjuju kompleksnu aromatiku pojedinih izdanja. Gubitak iz bačava zbog specifične klime kod Dipomática je visokih 7-8 % godišnje. Diplomatico Reserva Exclusiva kombinacija je 10% laganih, 10% polukompleksnih i 80% teških rumova. Dozrijevan je do 12 godina u novim bourbonskim i single malt bačvama. Duboke je zlatno-jantarne boje, dominantnih aroma narančine korice, ananasa i banana, nota sandalovine, tamne čokolade, toplog espressa i suhih šljiva uz naznake vanilije. Reserva Exclusiva perjanica je čitave palete Diplomática, tamni rum bogate teksture, karamelaste slasnosti i tek blage svježe taničnosti.

Diplomático Planas specifičan je odležani bijeli rum, kombinacija 10% laganih, 40% polukompleksnih i 50% teških rumova. Dozrijevan je u novim, bourbonskim i single malt bačvama do 6 godina i višekratno filtriran kroz ugljen kako bi se uklonila boja a sačuvale arome. Gotovo je potpuno bezbojan, uz jedva primjetan zlatni odsjaj, intenzivnog tropskog dojma poput svježe mljevene kave i kokosa uz doista bogatu citrusnost, note crnog i biljnog čaja te vanilije. Gotovo potpuno suh, svilenkaste teksture i dugog finiša, jedan je od najintrigantnijih i najkompleksnijih bijelih rumova na tržištu s intenzivnijih 47% alk. jakosti.

FOOD PAIRING

Tito’s Handmade votka i Crottin de Chavignol

Crottin de Chavignol, opori kozji sir iz doline Loire, najčešće se pije uz hrskava lokalna vina s
visokom kiselinom, dakle uz Sancerre i Pouilly Fume. Votka je dobra žestoka alternativa, zato što je čista i jaka. Veoma čista votka poput Tito’s Handmade, podaje se intenzivnom okusu
Chavignola, dok alkohol apsorbira njegovu masnoću.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.