Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ponovno je otvoren firentinski bar Giacosa u kojem je, kažu, izmišljen Negroni

U Firenci je nakon šest godina ponovno otvorena Giacosa, povijesni bar sa kojeg se tvrdi da je u njemu izmišljen Negroni. Novi vlasnici, Grupa Valenza, dočekani su ovacijama.  

Povijest Caffèa Giacosa počinje u 19. stoljeću kada su se u ulici De’ Tornabuoni i susjedstvu okupljali bogati putnici na proputovanju Europom. Firenca je bila nezaobilazna točka Grand Toura, a braća Giacosa bar su otvorila 1860. godine. Smještena između gospodskog kluba Circolo dell’Unione i hotela Londres et Suisse, Giacosa je ubrzo postala in mjesto.

Jedan od stalnih gostiju bio je grof Cammillo Luigi Manfredo Maria Negroni, koji je kao i mnogi pio najtrendi koktel trenutka, Americano. Americano se radio od slatkog crvenog vermuta, Campari bitera i malo soda vode. Jednog dana 1919. grof je zamolio mladog barmena Fosca Scarsellija da “smanji seltzer i doda malo džina, a da to nitko ne vidi”. I tako je navodno na uglu firentinskih ulica de’Tornabuoni i Della Spada, u lokalu tada poznatom kao Caffè Casoni, rođen negroni. Caffe Giacosa, kako je većinu svoje povijesti poznat bivši Caffe Casoni, zatvorila se 2017, kad je modni dizajner Roberto Cavalli odlučio preseliti svoj showroom iza ugla i zatvoriti bar.  

Današnja Giacosa goste vraća u slavnu prošlost. Dizajn potpisuju Peolo Becagli i Alessandro Interlando, koji su interijer rekonstruirali prema starim fotografijama i dokumentima.  

“Povijesni barovi imaju istu svrhu kao i spomenici”, objasnio je Marco Valenza, izvršni direktor Grupe Valenza, u priopćenju povodom ponovnog otvorenja Giacose. “Što bi Venecija bila bez Floriana? Ili Padova bez Pedrocchija i Rim bez Caffèa Greco? Kad uđete u stari bar počnete disati kako diše grad kojem pripada. Naravno, ako se njime pažljivo upravlja. Upravljanje povijesnim barom zahtijeva senzibilnost jer ne znači samo očuvanje, već i modernizaciju uz poštovanje povijesti i autentičnosti.”

Pod vodstvom Luce Mannija, barskog supervizora bara Grupe Valenza, servis u Giacosi je besprijekoran, a lista pića fokusirana na talijansku kulturu aperitiva i prošlost Giacose. Negroni rade s Porter’s Classic ginom, Mancino vermutom i Campari bitterom, s velikom kockom leda s utisnutim slovom G. Negroni košta 15 eura i rade ga u prilično jakoj varijanti, a poslužuju s rižinim i pšeničnim krekerima i mariniranim maslinama.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.