Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Noelu smo probali selekciju butelja Krisztiana Sauske, jednog od najvažnijih mađarskih vinara

sauska-g

Vinarija Sauska već je dugo godina u samom vrhu mađarske vinske proizvodnje. Njen vlasnik Krisztian Sauska za vrijeme komunizma emigirirao je u Sjedinjene Države. Sauska, inženjer po struci, svojim je inovacijama i projektima zaradio ozbiljno bogatstvo.

Nakon pada komunizma Sauska je vrlo mnogo novca investirao u mađarsko vinarstvo. Krisztian Sauska danas proizvodi vino u tri različite apelacije. Jedna je čuveni Tokaj, gdje Sauska puni ne samo slatka nego niz veoma dobrih suhih vina, baziranih na furmintu.

Druga je Villany preko puta Baranje, gdje prevladavaju crna vina. Sauska je rodom iz jednog mjesta kraj Villanya. Treća Sauskina linija nosi apelaciju Budimpešta. Radi se o pjenušcima koji su zapravo proizvedeni u Tokaju, ali sadrže sorte koje nisu dopuštene u Tokaju poput chardonnaya i crnog pinota, pa ne smiju nositi tokajsku oznaku. Početkom srpnja u zagrebačkom Noelu održana je prva prezentacija Sauskinih vina u Hrvatskoj.

Tasting je vodio sommelier Juan Antonio Giraldo, Kolumbijac koji živi u Mađarskoj i koji je postao sommelierski šampion susjedne države. Elokventni gospodin Giraldo ambasador je vinarije Sauska. Giraldo je u Noelu točio petnaestak karakterističnih vina iz sve tri Sauskine apelacije. Tasting smo počeli non vintage Brutom, pjenušcem, napravljenim od 70 posto furminta (pušipela), 25 posto chardonnaya i 5 posto crnog pinota.

Ovaj je pjenušac odležavao 24 mjeseca na kvascima i sadrži 15 posto rezervnih vina. Radi se o svježem, jednostavnom, lakopitkom pjenušavom vinu s dobrom kiselinom. Sauska Brut Rose ima nešto više crnog pinota, i nešto manje rezervnih vina, dok je Extra Dry, s 13 grama šećera, izrazito voćan i neobično karakteran. Načelno ne volimo klasične pjenušce s višim šećerima, ali ovaj je Sauskin iskorak u polusuho uistinu uspio.

Slijedila su suha vina iz Tokaja. Cuvee 113 iz 2022. sadrži 59 posto furminta, 17 posto žutog muškata, malo sauvignona i chardonnaya i 14 posto haraslevelua, aromatičnog grožđa suodgovornog za egzotični bouquet slavnih slatkih tokajaca. Furmint iz 2021. ugodno je hrskavo ljetno vino, dok je Furmint Birsalmas iz 2020. koji je odležavao u francuskim hrastovim bačvama od 500 litara, izvrsno, raskošno, vibrantno vino koje pokazuje stvarni potencijal suhih tokajaca, možda najuzbudljivijih mađarskih bijelih vina unatrag desetak godina. Ovo smo vino, samo iz puno ranije berbe, pili u ljeto 2019. kad smo u Villanyu ručali u odličnom Sauskinom restoranu 48, vjerojatno najboljem u tom kraju.

Među vinima iz Villanya, najvažnije mađarske crne apelacije, Giraldo je točio Kadarku iz 2019, Frankovku iz iste berbe, Cabernet Franc iz 2018, kao i dva cuveea iz 2018. Cuvee 7 Sikloz bazira se na merlotu s 18 posto cabernet franca, a Cuvee 7 Villany na cabernet sauvignonu s 15 posto cabernet franca. Na kraju su se mogla probati čuvena slatka vina iz Tokaja. Kasna berba sa 130 grama rezidualnog šećera i 7,3 grama kiseline i Aszu 5 puttonyos sa 151 gramom šećera i 7,4 grama kiseline.

Sauskin tasting u Noelu pokazao je da mađarska vina, i ona suha, zaista mogu biti prvorazredna prema internacionalnim kriterijima. Šteta je što se Sauskina vina ne uvoze u Hrvatsku; ona se stilistički razlikuju od većine vina na našem tržištu, gastronomski su podatna, a nisu pretjerano skupa. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.