Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

DALMATINSKA LISTA Deset najboljih restorana između Zadra i Dubrovnika

pelegrini

Neovisno od vijesti koje govore o polupraznim dalmatinskim gradovima u srpnju, vidljivo je da svakog vikenda sve dulje kolone automobila voze prema moru. Ti ljudi moraju negdje jesti, a barem dio njih želi jako dobro jesti. Stoga objavljujemo listu najboljih restorana između Zadra i Dubrovnika. Dalmatinska lista nažalost, nije preduga ali je prilično atraktivna.

1. Tian am Meer, Zadar, Falkensteiner

Tian je pop up Paula Ivića, austrijskog chefa hrvatskog porijekla. Ivićev bečki Tian bio je prvi europski vegetarijanski restoran s Michelinovom zvjezdicom. Tian je u Zadar došao lani i postavio najviše standarde u vegetarijanskom kuhanju koje je Hrvatska dosad vidjela. Ove je sezone još impresivniji, o čemu ćemo uskoro detaljno pisati. 

2. Pelegrini, Šibenik, Michelinova zvjezdica

Pelegrini je ovoga ljeta ponovno u velikoj formi. Hrana je tehnički besprijekorna i naglašeno hedonistička, vinska lista izvrsna, servis uobičajeno prvorazredan, a ambijent Pelegrinijeve renesansne terase u cvijeću jedan od najljepših među svim restoranima na moru.

3. Dvor, Split

Dvor Hrvoja Zirojevića neobična je i uspješna kombinacija raskošnog ribljeg restorana i restorana elaborirane dalmatinske građanske kuhinje. U Dvoru smo jeli briljantnu ribu i ceviche od škampa, ali i vjerojatno najbolje punjene paprike u Hrvatskoj. Vinska lista lani se drastično poboljšala. 

4. 360, Dubrovnik, Michelinova zvjezdica

360

Ovogodišnji meni tehnički iznimno kompetentnog chefa Marija Curića čini nam se više lokalnim nego ranijih godina, što je svakako dobro. Vinska lista spada među najopširnije u Hrvatskoj s dosta zaista vrhunskih internacionalnih etiketa. Ambijent terase iznad Grada prilično je neodoljiv. 

4. Opat, Kornati 

Opat oduševljava izborom svježe ribe i velikih rakova, i neformalnom, izoliranom a opet luksuznom atmosferom. Opat je već dugo godina vodeći kornatski restoran. Chef i vlasnik Ante Božikov Dupin s dosta jakim argumentima tvrdi da su pravi chefovi u njegovom restoranu ustvari njegovi ribari.

6. Boba, Murter

Boba chefa Vjeke Bašića bavi se dosta elaboriranim lokalnim ribljim fine diningom prerušenim u nepretenciozni format konobe. Boba je unatrag četiri ili pet godina drastično gastronomski napredovala. Morska carbonara s domaćom botargom od brancina malo je remek djelo.

7. Nautika, Dubrovnik

nautika-g

Nautika je restoranska institucija međunarodno poznata po jednoj od najljepših terasa na Mediteranu i šire. Hrana je luksuzna i konzervativna u dobrom smislu te riječi, a vinska lista zna biti senzacionalna i uključivati različite etikete Romanée Contija.

8. Lemongarden, Brač

Restoran jednog od najboljih manjih hotela u Hrvatskoj na ovoj je listi zbog dva razloga. Prvi je ambijent: stolovi u malom, mirnom otočkom mjestu postavljeni su pola metra od mora. Drugi, puno važniji razlog jest Ante Udovičić, jedan od tehnički najstručnijih hrvatskih chefova koji svaku zimu koristi da bi radio u nekoj od velikih svjetskih kuhinja.

9. LD, Korčula, Michelinova zvjezdica

LD je klasični luksuzni fine dining u lijepom ambijentu jednog od najljepših hrvatskih otoka. LD -ovom degustacijskom meniju trebalo bi nešto više lokalnog štiha.

10. Konoba Vinko, Konjevrate

Konoba Vinko u šibenskom zaleđu obvezna je gastronomska literatura za svakoga tko voli rustikalnu hranu baziranu na velikim komadima mesa. S tim da je Vinkova rustikalnost vrlo namjerna i stručno dozirana. Ondje naprosto znaju kuhati.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.