Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KULT NA KORNATIMA Živi jastozi, ikra kovača, luksuzna vinska lista…evo zašto je Opat Ante Božikova legenda otočke gastronomije

kornati-opat

Atmosfera u uvalici konobe Opat božanstveno je opuštajuća i zabavna. Opuštajuća zbog ljepote Kornata, kristalnog mora i netaknute prirode.

Zabavna zbog vlasnika Opata, Ante Božikova, koji poznaje gotovo sve goste koji dolaze, zabavlja se sa svima i s kojim je apsolutno nemoguće ne smijati se. Na Kornate smo došli ujutro, pa nakon popijene kave zajedno s Božikovom obišli nekoliko otočića, zatim usred mora pokupili dvije kašete živih jastoga od lokalnog lovca na jastoge.

Božikov je kasnije ogromne jastoge stavio u vršu, što su strani gosti, pogotovo oni mlađi, doživjeli kao spektakl. “Ovo će trajati možda dva dana, nakon toga nabavljamo još,” rekao nam je Božikov, čiji restoran radi isključivo sa svježim, viskokvalitetnim namirnicama. “Ovdje je sve svježe i upravo je  namirnica u prvom planu. Imamo otprilike pet ili šest ribara i na njihov poziv se mora doći. Oni su glavni.”

Nakon kratkog izleta po jednom od naših najljepših nacionalnih parkova, konoba Opat skuhala nam je savršen, esencijalni dalmatinski ručak. Prije svega se trebalo osvježiti po tropskim temperaturama, pa su konobari natočili Tomčev Diplomat i donijeli dagnje s povrćem. Jednostavno, efektno i koristi krajnjem cilju: opustiti gosta kako bi zaboravio na sve probleme koji je ostavio otprilike 10 milja dalje, na obali u drugom svijetu.

Uz školjke, Opat poslužuje i svoje maslinovo ulje, blažeg intenziteta, upravo savršeno za ribu, kao i cvijet soli s čilijem. Naravno, na otoku ne postoji obližnja pekarnica ili supermarket, pa Opat peče i svoj kruh, koji je fantastičan. Zatim na stol stiže savršeno mineralni carpaccio zubaca na koji konobari naribaju tek nekoliko listića tartufa za soft luxury osjećaj. Opatov carpaccio prilično je lako razlikovati od drugih. Njihov je najbolji koji smo probali.

Sirovi škampi i tataki od tune čine zamaman tanjur s vrlo ukusnim umacima, dok je najbolji tanjur dana ipak određeni signature dish, salata od jastoga. Jastog je pomiješan s nekoliko začina, maslinovim uljem i limunom u savršenu emulziju u kojoj je svaki element pogođen od teksture, temperature do okusa.

“Trebalo nam je nekoliko godina da usavršimo ovo jelo. Prvo smo griješili s temperaturama pa bi se ulje odvojilo i to ne bi izgledalo na ništa. Sad smo napokon to pogodili i jako sam ponosan na ovo jelo. Teško da će otići s jelovnika.”

I apsolutno nikad ne bi smjelo napustiti jelovnik. Ovo malo, ali perfektno jelo sve je čemu Opat teži. Gotovo luksuzni, najbolji sastojci koji su u prvom planu i pričaju posebnu priču.

Zatim su na stol došle školjke, zajedno s ogromnom jakobovom kapicom, u bogatim, eksplozivnim uljima, skupa s pomidorom i pinjolima. Opat nam je servirao i jednu od najboljih ribljih juha u životu koja je na svojoj posebnosti dobila tako da je ikra kovača “glumila” griz. Teško može bolje od toga.

Rižoto s priljepcima, klasično je, ali ekspresivno jelo puno čistog morskog okusa. Glavno jelo, file kovača na palenti u umaku bijelog vina, može zvučati konvencionalno. U stvarnosti to je izvrsno, precizno pripremljeno jelo u kojem je svaki element skladno uklopljen u cjelinu. 

Meso kovača savršeno je mekano, a istodobno čvrsto i točno u sekundu maknuto s vatre, dok je palenta čisti comfort food, a umak minimalistički dobar, k tome i profesionalno napravljen.

Gratinirane palačinke neočekivano su dobre, tjeraju vas da njihov umak popijete do zadnje kapi. “Ovaj desert ne smijemo nikad maknuti. Neki ljudi zapravo dolaze samo zbog njega,” kaže gospodin Božikov.

Hrana u Opatu je dakle fenomenalna. Kuhinja točno zna kad bi namirnicu trebalo servirati s minimalnom obradom, kad joj treba poneki dodatak, a kad napraviti bogastvo autentičnih okusa.

Osim vrhunske hrane Opat ima i vrlo dobru vinsku kartu koja se može orijentirati na lokalne vinare, na hrvatske sa šireg područja, kao i internacionalne, velike vinske kuće. Mi smo uglavnom pili lokalne, autohtone sorte poput Testamentove maraštine, Barake, Bibicha i jednog Slovenca, Marjana Simčiča i njegovog odličnog Sauvignona Opoka.

Opat ne želite napustiti što zbog genijalnog osoblja, što zbog nevjerojatne prirode, a naravno i zbog vrhunske hrane. Konoba Opat je restoran za bucket list, mjesto koje svatko bar jednom u životu treba posjetiti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.