Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Istarska konoba u Buićima primjer je mnogočega što ne valja s istarskim konobama, ali i nekih njihovih dobrih strana

istarska-konoba

Ovog smo proljeća i ljeta jeli u najmanje tridesetak istarskih konoba. Neke su nas jako ugodno iznenadile, poput Bokuna u u Petroviji i Jure u Rovinju. Druge su otišle prema ozbiljnijoj gastronomiji, poput Alla Beccaccie u Valbandonu ili Primizie u Brtonigli. No, tiha većina istarskih konoba iz godine je u godinu ugostiteljski i kulinarski sve slabija. Restoran koji se zove Istarska konoba u Buićima kraj Poreča dosta precizno simbolizira glavne mane većine istarskih konoba.

Prvo, radi se o jelovniku koji je skoro isključivo turistički i nema puno veze s pojmom konobe: na jelovniku Istarske konobe nalaze se i mljeveno meso s roštilja, razni pohanci, miješana mesa, riblje i mesne plate. Posebno poglavlje posvećeno tartufima počinje sirom s tartufima, dakle jednom od bezveznijih interpretacija tartufa (tartufi u siru moraju biti pasterizirani, što znači da su polumrtvi). Tu je još i mali odjeljak jela s boškarinom, koji uključuje i steak od boškarina. Boškarin može biti dobar za puno raznih stvari, ali ne za steakove. Drugo, u Istarskoj konobi baš i ne znaju kuhati. Tražili smo medium rare biftek, a dobili smo

medium plus. Treće, Istarska konoba koristi neke zaista loše industrijske pripravke poput Zvjezdinog ketchupa ili najjeftinijeg balsamica. Ako konoba već koristi ketchup, Heinzov je razumna opcija. A jeftini balsamico iz supermarketa uvijek je bolje mijenjati običnom vinskom kvasinom. Četvrto, uz niz jela poslužuje se prženi krumpir. Riječ je, nažalost, o dukatima/diskovima zamrznutog krumpira kupljenog kod nekog od velikih distributera jeftine hrane za ugostiteljstvo.

Divlje ribe naravno, nije bilo, dok su škampi, pretpostavljamo, bili zamrznuti; pitali smo ljubaznog konobara za svježe ribe i rakove, pa je iskreno rekao da nema ničega osim uzgojenih orada i brancina. Istarska konoba u Buićima, dakle, nije osobito istarska a nije ni konoba. Istarska konoba u Buićima masovnija je zalogajnica opće prakse. Ova dijagnoza, nažalost, vrijedi za veliki broj konoba u Istri koje smo posjetili ove godine. Istarska konoba u Buićima ima ipak dvije dobre osobine.

Ondje naime poslužuju vlastito ulje, koje je prilično dobro. A visoki glavni konobar, možda upravitelj restorana, iznimno je srdačan, ljubazan i hiperprofesionalan. Zahvaljujući tom šarmantnom profesionalcu, posjet Istarskoj konobi nije nam ostao u lošem sjećanju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.