Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U labinskom restoranu Velo Kafe imaju fantastičan istarski pršut i sir, ali kuhaju nemarno a jela su dosadna

velo-kafe-labin

Nedjelja u Labinu u Istri je bila užasno spora, na cestama nije bilo gužve, a u restoranima i kafićima  izrazito slaba popunjenost. A vrijeme sparno i taman pred kišu. Pa smo se u takvim uvjetima zaputili u Velo Kafe na glavnom labinskom trgu.

Velo Kafe je prilično veliki projekt, kafić i restoran u jednom. Čini se da je kafić puno popularniji. Restoran je bio sablasno prazan, no i cijeli grad je bio praznjikav pa je slaba posjećenost donekle razumljiva. Prvo što smo uočili je da imaju čak i zanimljivu vinsku kartu s dobrim vinima. To ne bi bilo ništa čudno, da Claijev legendarni Sv. Jakov nije jeftiniji od Claijevog bijelog Ottocenta. Sv. Jakov košta 40 eura, a Ottocento 47 eura.

Oboje fer cijena, međutim Velo Kafe bi moglo ući u povijesne knjige kao jedini restoran u Hrvatskoj gdje se Ottocento naplaćuje više od Sv. Jakova. To nas je zaintrigiralo, pa smo htjeli naručiti i uistinu se uvjeriti da jedno od naših najdražih vina košta 40 eura. Naravno, Sv. Jakova više nije bilo, vjerojatno zbog jako dobre cijene. Pa smo pogledali što nude od hrane.

Naručili smo pršut i sir koji su nas prilično oduševili. Pogotovo kravlji sir iz lokalnog OPG-a obitelji Zlatan. Pršut je također bio vrlo dobar, dok je kruh naravno mogao biti malo bolji. Domaće maslinovo ulje je također ostavilo dobar dojam. Nažalost, sljedeća jela nisu bila toliko dobra. Za glavno jelo smo htjeli jesti ribu pa smo naručili riblji file u vinskom umaku i lignje. Ipak bi možda bilo bolje da smo uzeli nešto od bifteka.

Dobili smo nekakav zgrušani umak u kojem se osjetio doslovno samo limun i koji je uništio cijeli riblji file. Uz ribu je kao prilog na jelovniku pisalo “medaljoni od povrća” pa nas je i to zainteresiralo. U stvarnosti se radi o popečcima od mrkve, paprike i tikvica. Kako kreativno. Lignje i pommes iz leda nisu ništa bolji od svih mogućih prosjeka hrvatskih restorana na obali koje ste ikad pojeli. Zaista ne znamo zašto bi bio toliki problem napraviti krumpir koji nije iz leda, no dobro, očigledno neki put previše očekujemo.

Velo Kafe će nam tako ostati u sjećanju po vrlo dobrom siru i pršutu i ne baš dobrim glavnim jelima, dok je servis sasvim ugodan. U Labin je možda bolje otići samo na pizzu. 

VELO KAFE

Ulica Paola Sfecija 1, Labin

HRANA -3  VINO -3  AMBIJENT 3  SERVIS 3 

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.