Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Konoba Tu Tamo u Mošćenicama je neodoljivo šarmantan lokal u kojem vrlo dobro kuhaju jednostavnu hranu 

tu-tamo-3

Da biste došli u konobu Tu Tamo prvo se trebate malo gubiti po prekrasnim uličicama Mošćenica, gradića iznad Mošćeničke Drage, i upoznati par lokalaca. Odjednom nailazite na mala vrata, poput ulaza u nečiji stan, koja vode u lijepo uređen restoran. Tu Tamo je ove godine promijenio vlasnike  ali je zadržao dio jednostavnosti i šarma u gotovo svemu što radi.

Prvo ambijent. Već to što je konoba smještena u Mošćenicama je idilično. Usto, terasa s koje puca dramatičan pogled na cijeli Kvarnerski zaljev, ima par stolova uz sam vrt restorana u kojem rastu rajčice koje osoblje bere tijekom večere. To je već magično. Jedan od najboljih ambijenata na Kvarneru.

Drugo je prilično precizan jelovnik koji može biti primjer konobama i bistroima. Primjerice, sir škripavac je u našim restoranima nepravedno zanemaren, kao i zanimljivi carpaccio od hobotnice. Lista hladnih i toplih predjela je kratka, ali gotovo sve je primamljivo. Glavnih jela je nešto više, od mesnih ragua, janjećih kotleta do ribe i škampa, ali također ništa ne izlazi iz klasifikacije žanra, što je dobro i pohvalno.

Mi smo započeli večeru dimljenim inćunima i škripavcem koji su bili vrlo dobri. Dimljeni inćuni dolaze s rigom, voćem i ukusnom marmeladom od luka, a škripavac je blago zapečen što mu oslobađa prekrasne arome. Pašta sa škampima i sušenim rajčicama esencijalno je mediteransko/kvarnersko ljetno jelo u svojoj lakoći i blagim neupadljivim okusima.

Ovo zabavno kućno jelo bi zapravo trebalo biti u svim kvarnerskim konobama. Tim više je zanimljivo što nam je domaća pašta došla tridesetak sekundi manje kuhana na određenim dijelovima tanjura. Ne sjećamo se kad smo zadnji put dobili manje kuhanu paštu, puno češće je bila raskuhana. No, i uz tu manju pogrešku ovo jelo je bilo vrlo dobro i uz to ima prijateljsku cijenu od 18 eura, a sasvim je dovoljno veliko za lagani ručak na visokim temperaturama.

tu-tamo-4

Kako smo došli nešto kasnije na večeru, od svježih riba je ostao još samo brancin (škarpina je otišla tik prije našeg dolaska), koje osoblje restorana pokazuje svim zainteresiranim gostima. Tu Tamo svoje ribe priprema na grillu i filetira po želji. Brancin je dakle bio fenomenalan. Njihov brancin spada u neke od najprofesionalnije pripremljenih riba koje smo ovo ljeto još uspjeli probati. Nimalo presušen i prepečen, pun zamamnih okusa i s kožicom poput čipsa.

Apsolutno sve što tražimo od ribe bilo je ovdje na svom mjestu. U prilozima ima mjesta za napredak, prije svega u boljim okusima i začinima. Krumpir s ružmarinom, iako vrlo dobro pečen, nedostaje mu soli, dok je blitva ponešto bolja. Na kraju, lokal nas je prilično iznenadio desertima, simpatičnim kolačićima od karamele, limuna i maline koji kao da su posluženi za petit fours u nekom zabavnom fine dining restoranu.

Tu Tamo ima i fantastičan kruh, vrlo vjerojatno najbolji od svih konoba u kojima smo bili ove godine. Hrana u konobi je jednostavna, primjerena mjestu i žanru i u nekim slučajevima izrazito dobra. Vinska karta je solidna i korektna, s ponešto mogućnosti za napredak, možda i nekim biodinamičkim vinima koja bi se idealno uklopila u njihov zabavan ambijent. Mi smo uzeli Bolfanov Sauvignon Blanc pa smo imali interesantni spoj hrvatskog kontinenta i obale.

Treba reći i da je servis vrhunski. Mladi vlasnici, iako im je ovo prvi restoranski projekt koliko smo uspjeli skužiti, imaju fini touch za ugostiteljstvo, izrazito su prijateljski nastrojeni i jako dobro raspoloženi. Nadamo se da će Tu Tamo malo po malo evoluirati, međutim i već sada nam je postala jedno od najdražih kvarnerskih konobica. 

TU TAMO

Mošćenice 50, Mošćenice

HRANA -4  VINO+3  AMBIJENT 5  SERVIS  +4 

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.