Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U pulskom steakhouseu Sophia steakovi se peku i poslužuju savršeno točno, gotovo kao u New Yorku

sofia-stol

Steakove su nam donijeli na tanjurima koji su bili toliko vrući, da ih se jedva moglo dirati. Steakovi su bili savršeno pečeni, s jednakoobraznim ružičastim presjekom za medium pečeni file i crvenkastim za medium rare striploin. Steakovi nisu “prokrvarili” na tanjuru; chef, očito, zna svoj posao. Uz steakove smo dobili vrlo fin umak od papra i još bolji demiglace, kao i duhovitu imitaciju pomfrita: pire krumpir oblikovan je u štapiće i hrskavo pržen da bi sličio na pomfrit, osvježen koricom limete.

sophia-loren-tito

Na stolu se se od couverta nalazile još zdjelice s izvrsnom soli s limetom i čilijem i još efektnijom soli s ginom, koja fenomenalno ide uz crvenu govedinu. Malo tko u Hrvatskoj tako precizno, pažljivo i atraktivno servira steakove , kao Sophia, steakhouse pulskog hotela Brioni. Steakovi su bili veoma ukusni, koncentrirani i i bogati. Predjela nisu zaostajala.

sofia-sala

Dapače, izvrsni sashimi od plave tune dobio je luksuznu notu zahvaljujući većoj žlici kavijara. Carpaccio od škotskog angusa bio je, hvala bogu, serviran na sobnoj temperaturi i rezan puno deblje nego što se to inače radi u Hrvatskoj.

Sophia, restoran nazvan nazvan po Sophiji Loren, jedan je od četiri ili pet najboljih steakhousea u Hrvatskoj. Sophiju nismo ocijenili višom brojkom od čiste četvorke, zato što mislimo da izbor govedine nije dovoljno ambiciozan. Sophijini steakovi nisu stariji od trideset dana.

sofia-stol

Sada se, međutim, u Hrvatskoj bez problema mogu nabaviti domaći steakovi odležavani između 60 i 90 dana; razlika u mramornosti i okusu lako je uočljiva. Ambiciozani, luksuzno uređeni steakhouse u luksuznom hotelu trebao bi držati i te zaista superiorne, orašasto umamijevske steakove.

sofia-couvert

Vinska lista je solidna; u rashladnim vitrinama vidjeli smo i nekoliko zanimljivih vina koja nisu na listi. Pojedine su berbe navedene pogrešno. Posluga, koja se oslanja na konobare iz Makedonije, blizu je odličnoj: Makedonci su, načelno govoreći, uvjerljivo najbolji strani konobari na Jadranu, a gospodin Saško koji se brinuo za naš stol u petak navečer, opravdao je takav renome. Sophia je vrlo ugodno, pametno koncipirano mjesto s jako dobrom govedinom i s još ponešto prostora za poboljašnje. 

STEAKHOUSE SOPHIA

Grand hotel Brioni, Pula

HRANA 4/5  VINA +3/5  SERVIS 4/5  AMBIJENT +3/5

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.