Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

U Matrixu se navečer peku hrvatski odležani porterhouse i baskijski odležani ribeye. A na pastu se ribaju svježi tartufi

matrix-g

Chef Matija Iveta, učenik svojedobno popularnog i utjecajnog Roberta Slezaka, preporodio je zagrebački Matrix, smješten u istoimenom poslovnom kompleksu u Slavonskoj. Iveta za ručak priprema niz proljetnih jela. U Matrixu su nam rekli da svaki dan imaju između 80 i 100 couverta za ručak.

matrix-tartufi

Najtraženija su janjeća rebra i grilane šparoge. Mi smo zasad uspjeli probati samo rižoto od šparoga, koji je skuhan klasično, s preciznom teksturom i čistim zeleno-kremastim okusima. Osim dnevnog menija namijenjenog zaposlenicima obližnjih ureda, chef Iveta pripremio je i prilično slastan večernji meni, koji se bazira na zrelom crvenom mesu.

matrix-matija-iveta- g
Chef Matrixa Matija Iveta

Gospodin Iveta navečer peče tri tjedna odležani hrvatski porterhouse i 45 dana odležani baskijski ribeye. Tu su i klasični biftek, ali i vratina crne španjolske svinje. Uz steakove se poslužuju trostruko prženi pomfrit , pomfrit od batata, brokula iz woka, grilane šparoge i mladi krumpir s mladim špinatom, kao i nekoliko umaka tipičnih za steakhouse: chimichurri, demiglace sa zelenim paprom i romesco. Budući da je Matija Iveta strastveni lovac, logično je da su se na večernjem meniju našli file jelena i carpaccio od jelena.

matrix-pile

Za one koji nisu fanovi crvenog mesa, tu su minijaturno cijelo pile na grillu, ravioli s brancinom, file lososa s kvinojom, kao i pljukanci s pravim svježim tartufima koji se, naravno, ribaju za stolom, pred gostima. Sudeći po jelovniku, Matija Iveta uspio je gastronomski redefinirati Matrix. Nova vinska lista još se izrađuje.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

U Matrixu se navečer peku hrvatski odležani porterhouse i baskijski odležani ribeye. A na pastu se ribaju svježi tartufi

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min