Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Konoba Malo Selo pored Buja simpatičan je lokal koji većinom zna kuhati, a pašte su izvrsne 

malo-selo-g

Konoba Malo Selo svakako spada u bolji rang istarskih konoba, ako pričamo samo o hrani i kuhanju. Uzmimo za primjer predjela. Domaći pršut, za koji nam govore da ga nabavljaju od pouzdanog lokalnog dobavljača, zaista je izvrstan, neočekivano bolji nego u većini istarskih restorana i hotela. Salama od boškarina je također prilično dobra.

malo-selo-prsut

Problem je jedino u siru. Jedini sir u ponudi je paški sir, što je naravno daleko od problema, dapače volimo paške sireve, ali Istra je dom nekih od najcjenjenijih i najboljih sireva u Hrvatskoj, pa je neobično jesti paški sir u maloj istarskoj konobi.

malo-selo-ognjiste

Malo Selo je i uzorna konoba. Obje njihove pašte koje smo probali su nekoliko puta bolje od onih u većini konoba koje smo posjetili u zadnje vrijeme bili. Prva, ravioli s crnim tartufima, dolaze u povećoj porciji dovoljnoj za dvije osobe, bez vrhnja ni tartufate. Malo Selo ne vara svoje goste, a ima ih mnogo. Druga pašta, fuži s boškarinom, esencija su istarske tradicionalne kuhinje. Meso boškarina može se rezati vilicom koliko je meko, bogatog je i moćnog okusa, šug izrazito rustikalan, ali veoma ukusan. Obje pašte odlično su pripremljene i kuhane točno al dente. Prezentacijski bi bilo idealno kad bi restoran svoje tartufe ribao pred gostima, ali ni ovako nije problem.

Vrlo dobar niz jela Malo selo nastavlja s biftekom i kako nam kažu “njihovim najpopularnijim prilogom”, zapečenim krumpirom restanim na maslinovu ulju. Biftek, koji se peče na otvorenoj vatri u restoranu, došao je na stol točno onako kako smo željeli, medium rare, ali bi mu dobro došlo nekoliko minuta više odmora jer čim smo ga probali izašlo je podosta “krvi”.

malo-selo-tartufi

Drugi detalj bi bio vrući tanjur, koji je jednostavno obavezan za bifteke. I uz te dvije greške radilo se o zaista dobrom komadu mesa koji je profesionalno pripremljen. Prilog uz meso, zapečeni krumpir je blizu fantastičnom, njegova jedina greška je divovska porcija, koja bi bila dovoljna za tri osobe. Najslabiji element cijelog ručka našao se upravo uz biftek.

Malo Selo sezonski drži šparoge, pa su nam uz meso ponudili šparoge i umak od šparoga. Na svu sreću tražili smo da ih stave sa strane, jer smo dobili nekakvu dosta bezokusnu juhu od šparoga koja bi pokvarila cijelo jelo. Za deserte nismo imali snage zbog ogromnih porcija koje poslužuju u restoranu. 

malo-selo-vrt

Malo Selo nije ni skup restoran. Primjerice, jedno od najboljih jela, fuži s boškarinom, stoje malo manje od 12 eura, ravioli s crnim tartufima su 21 euro, dok je biftek nešto poskupio pa sad stoji 32 eura. Šarmantno uređenje Malog Sela ipak smo htjeli zamijeniti njihovom terasom, ali ona još nije u pogonu, što s obzirom na jako lijepo vrijeme i više temperature nema puno smisla. Već drugi put u nekoliko dana dogodilo nam se da istarske konobe ne koriste terase na proljeće, što je duboko pogrešna logika. Jedna obitelj, kad je čula da nema sjedenja na terasi, jednostavno je otišla nekamo drugdje. Ipak, preporučujemo da popijete čašu vina u malom vrtu ispred restorana jer je ugođaj meditativan.

Malo Selo nema formalnu vinsku kartu, konobar govori što imaju, što zna biti nezgrapno, ali može se naći pokoje dobro vino poput Coronicinog klasika Gran Terana koji je izvrsno išao uz većinu naših jela. Obilne porcije i butelju velikog vina platili smo 146 eura. 

KONOBA MALO SELO

Fratrija 1, Kaldanija

HRANA -4  VINA 3  AMBIJENT 4  SERVIS 4 

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.