Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prag je mnogo razvijeniji od Zagreba. Sinoć smo se na gala večeri češkog Michelinova chefa Oldricha Sahajdáka uvjerili da su zagrebački restorani mnogo bolji od praških

sahajdak-g

Iznimno je važno stvari staviti u ispravne kontekste. Hrvatske se restorane ne može uspoređivati s baskijskim, katalonskim, talijanskim ili francuskim. Te zemlje imaju neusporedivo viši stupanj gastronomske tradicije i poznavanja hrane i ugostiteljstva.

sahajdak-sala

Hrvatske se restorane ne može uspoređivati ni s austrijskima; Austrija je veoma bogata država sa sofisticiranom restoranskom industrijom i nekoliko restorana, poput Amadora, Steirerecka, Filippoua ili Silvija Nickola, koji spadaju među pedesetak najboljih u Europi. Naš je gastronomski kontekst omeđen zemljama poput Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske. Vjerojatno i Grčke.

sahajdak-meni

Utoliko je sinoćnje gostovanje poznatog češkog chefa Oldricha Sahajdáka u Esplanadi predstavljalo dobro mjerilo, kojim se može procjenjivati stvarna razvijenost hrvatske gastronomije u njenom realnom kontekstu. Oldrich Sahajdák chef je i suvlasnik La Degustation Boheme Bourgeoise, jednog od dva praška restorana koji imaju Michelinovu zvjezdicu. La Degustation zvjezdicu drži već dugo godina.

sahajdak-pastrva

Sahajdák je jučer pripremio petoslijedni meni, plus četiri zgodna amuse bouchea koji nisu razočarali. Sva su jela bila tehnički perfektna, a neka su, poput dimljenog vrhnja s čvarcima i krumpirom i pastrve s peršinovim uljem i hrenom, bila zaista veoma ukusna i donekle šarmantna. Gospodin Sahajdák u svojim je kratkim obraćanjima prepunom Zinfandel’su naglašavao kako kuha isključivo od lokalnih sastojaka, i kako se meni u njegovom restoranu dnevno mijenja. Njegov je tim većinu sastojaka dovezao sa sobom iz Praga, tako da je doživljaj zaista bio autentičan.

No, budimo realni, chef Sahajdák, profesionalac s velikim međunarodnim iskustvom i puno formalnog znanja o kuhanju, bavi se onom vrstom konvencionalnog fine dininga koji bi u Hrvatskoj bio relevantan negdje 2012. ili 2013. godine, kad su se već bili zatvorili najvažniji hrvatski restorani starije generacije Valsabbion i Marcellino, a novi su se gastronomski restorani na čelu s Pelegrinijem tek počeli afirmirati.

Sahajdakov pristup kuhanju toliko je konvencionalan a okusi neuzbudljivi, da se u sadašnjoj konkurenciji njegov restoran, kad je riječ o gastronomiji, ne bi mogao uvrstiti među deset ili petnaest najboljih u Hrvatskoj. Samo u Zagrebu Noel, Nav, ManO2 i Theatrium drastično su hrabriji, inventivniji, tehnički zahtjevniji i uzbudljiviji, dok je Sahajdakova domaćica, Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić, zaista superiorna chefu praškog restorana s Michelinovom zvjezdicom, premda Esplanadin Zinfandel’s nema pravu nego samo zelenu zvjezdicu.

sahajdak-chefovi

Što, opet, otvara vječnu raspravu o Michelinovim kriterijima. Prag je neusporedivo razvijeniji, moderniji, uređeniji i turistički privlačniji grad od Zagreba, s nizom izvrsnih hotela, svjetski relevantnim trgovinama i sjajnom barskom scenom. Međutim, na razini gastronomije Prag je bio i ostao pomalo mediokritetski; u praškim su fine dining restoranima najzanimljivije vinske karte, s puno izvrsnih internacionalnih vina.

Sinoć smo, pak, kušali nekoliko zanimljivih vina iz Moravske i jedno sjajno pivo pivovare Fenetra, koje nas je podsjetilo na “šampanjski” Deus. Prije večere probali smo jako citrusni i lakopitki koktel Vjenceslava Madića Kishonija baziran na Becherovki, češkom nacionalnom destilatu.

Atmosfera u Zinfandel’su bila je sjajna, dostojna svečane ali zabavne večere, nikome se prije ponoći nije odlazilo kući, a ni dosta jak dojam da je Zagreb barem u nečem važnom, gastronomiji, bolji od Praga, sasvim sigurno nije kvario veselo raspoloženje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.