Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OBJAVIO RECEPT Kralj Charles III pozvao je narod da njegovu krunidbu proslavi pečenjem francuskog quichea. Britanci su u šoku

charles-quiche

Za nešto više od dva tjedna u Londonu će biti okrunjen novi engleski kralj, kralj Charles III, nasljednik kraljice Elizabete II. Zanimala li vas cijela drama oko engleske kraljevske obitelji ili ne, krunidba kralja Charlesa jedinstven je događaj, u kojem je svaki detalj od potencijalno povijesne nacionalne važnosti.

No, da je netko prije samo nekoliko dana rekao kako će se pojaviti detalj koji će zasjeniti i opću histeriju oko skandala s vojvodama od Sussexa i Harryjevog dolaska na krunidbu, nitko mu ne bi vjerovao. A eto, pojavio se i to u formi skromnog quichea. Kralj Charles, poznat po bolnoj nesigurnosti i potrebi da ga svi vole kao dobrog i modernog kralja, ima niz problema oko protokola krunidbe. Prvo je htio da mu na krunidbi kojom postaje i poglavar anglikanske crkve, svoje molitve čitaju muslimani, hinduisti, budisti, vjernici svih vjeroispovijesti zastupljenih u stanovništvu Velike Britanije.

Naizgled logično i dobro, Pa gradonačelnik Londona je musliman sunit, a britanski premijer je hinduist. Velika Britanija je izrazito multikulturalna i nije zatucana ni rasistička kako su je pokušali prikazati Harry i Meghan. No, crkveni čelnici Charlesu su morali objasniti da u svetom obredu krunidbe nema šanse da se izgovaraju bilo kakve molitve osim kršćanskih. I onda je došao taj nesretni quiche.

Na službenom Twitter profilu Kraljevske obitelji, nitko ne zna zašto, Charles i Camilla objavili su recept za krunidbeni quiche.  Riječ je o tradiciji da novi kralj ili kraljica s narodom podijeli recept za neko. jednostavno, narodno jelo koje će cijela zemlja pripremati oko krunidbe i tako slaviti veliki događaj.

“Osobni izborom njihovih veličanstava Kralja i kraljice, dijelimo recept u čast dolazećeg #CoronationBigLunch ručka koji će se prirediti u cijeloj zemlji.” Nakon detaljnog recepta objavljena je preporuka da se quiche servira vruć ili hladan, sa zelenom salatom i kuhanim mladim krumpirima. Recept je napisao kraljevski chef Mark Flanaghan tako da svatko tko želi slaviti krunidbu kao što je slave na dvoru, može ispeći svoj quiche.

Francuski quiche? Malo je reći da su svi u šoku. Posebno britanski desničarski tabloidi, a još više neobuzdana tabloidna video izdanja na YouTubeu. Neki su pokušali smiriti stvar. “Nije neobično da kralj krunidbu želi proslaviti quichem,” objasnio je na Twitteru Darren McGrady, osobni chef Kraljice Elizabete II“Njegova majka Kraljica  voljela je čokoladu, a Kralj voli sve što sadrži jaja i sir. Quiche sam mu pripremao puno puta, posebno voli onaj s lososom koji sam lovi na rijeci Dee.”

Charlesa je branila i sutkinja ikonografskog britanskog showa Great British Baking Show Dame Prue Leith, koja je baš taj quiche probala na eventu u Westminsterskoj opatiji. “Dno nije bilo gnjecavo, jaja nisu bila prekuhana i suha, a estragon je stvorio savršeni balans, vrlo dobar quiche,” ocijenila je Dame Leith. The Guardian je ispekao Charlesov quiche i zaključio da više sliči piti sa špinatom (ne brkati sa zeljanicom) nego quicheu. Smatraju da je quiche “manje originalan i manje distinktivan od krunidbene piletine pokojne Kraljice,” ali i manje dijeli ljude, zaključili su, “što ovoj zemlji sada najviše treba.” A “tko će se čega sjećati za 70 godina drugo je pitanje.”

Drugi tabor zgrožen je kraljevim izborom svečanog jela. “Krunidbeni quiche dok imamo nestašicu jaja? Treba li nam još jedan dokaz koliko nam je kraljevska obitelj otuđena od naroda i posvađana sa stvarnošću?” standardni je prigovor Engleza na Twitteru. Ili kraće. “There are no fucking eggs in the supermarkets!” Ili još kraće. “Let them eat quiche.”

Ima i onih koji se pitaju što Britanci mogu očekivati od kralja koji za nabritanskiju od svih britanskih prilika bira francusko jelo?  Ipak, većina upozorava da su prosječni britanski građani izloženi najvećoj prehrambenoj nesigurnosti u novijoj povijesti (rat u u Ukrajini, inflacija, Brexit), 21,6 posto obitelji s djecom (10 posto više nego lani) nije sigurno hoće li s rastućim cijenama imati dovoljno novca da se normalno prehrane. Britansko udruženje proizvođača jaja iz slobodnog uzgoja još je u kolovozu upozorilo da je ruska invazija na Ukrajinu izazvala nestašicu hrane za kokoši i da će, ako im država nekako ne pomogne, morati smanjiti proizvodnju ili je obustaviti, a svakako dramatično povisiti cijene. Čini se da je Charles kao i obično samo prostodušno htio biti blizak sa svojim podanicima. I kao i obično, promašio. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.