Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sheratonov Tomassino odlično je uređeno talijansko gastronomsko igralište s vibrantnom atmosferom i široko prihvatljvim cijenama

tomassino-g-1

Pizze koštaju 12,5 eura, paste od 12 do 15 eura, fritto misto isto 12,5 eura, izvrsni arancini punjeni raguom od janjetine 12 eura, porchetta 11 eura, ražnjići od janjetine 12,5 eura, Cezarova salata s crnom slavonskom svinjom 14 eura… Ne, ovo nisu cijene iz bolje zagrebačke kvartovske pizzerije. Ovo su cijene iz novog, elegantno ali ležerno uređenog talijanskog restorana u hotelu s pet zvjezdica.

tomassino-prozori

U redu, biftek košta tridesetak eura, fiorentina više od 60, što su normalne gradske cijene. Ni neki riblji komadi nisu jeftini. Ali, prilično smo uvjereni da nikad ni jedan restoran ni u jednom zagrebačkom hotelu s pet zvjezdica nije imao u prosjeku ovako pristupačne cijene kao Tomassino. A Tomassino nije mali bistro uguran u neki nevidljiv zakutak velike hotelske zgrade, da bi se maksimalno eksploatirali svi Sheratonovi kvadratni metri Tomassino, naprotiv, zauzima najreprezentativniji, jako veliki prostor u Sheratonu i potpuno je okrenut ulici: s ulice vidite većinu akcije koja se odvija u restoranu.

tomassino-sala-1

Tomassino ima poseban ulaz, što znači da ne morate prolaziti kroz hotelski atrij nego ulazite kroz deli shop pun vrhunskih talijanskih i hrvatskih vina (plus Krug i Dom Perignon), Acquerello riže i Ciprianievih pasti i kondimenata. Tomassinovi su stolovi veliki, kuhinja poluotvorena, svjetla snažna (razmišljaju o tome da ih ublaže) kuhanje, prvi je dojam, veoma dobro a atmosfera dinamična i ugodna. Tomassino je, zapravo, neka vrsta talijanskog gastrotainmenta  gdje dolazite piti Campari Spritz i Negroni i uživati u finoj, nepretencioznoj i prilično autentičnoj hrani; mnoga su jela prilagođena dijeljenju.

tomassino-vella-struml
Jeffrey Vella i chef Tomassina Ivica Štruml

U subotu navečer u Tomassinu smo probali tek nekoliko manjih jela jer smo večer prije sudjelovali u dvadesetosljednom ritualu u Noelu. Tomassinov carpaccio od brancina s puno povrća lagan je, čist i jako fin; arancini punjeni janjećim raguom posve su neodoljivi, paccheri s kobasicom bili su nažalost, malo premasni, dok je ragu od hobotnice s palentom zaista prvorazredan.

tomassino-salata

Vinska karta je dobra, s odličnim cijenama skupih vina; Krug za 340 eura spada među jeftinije primjere Grande Cuveea izvan Champagne. Na izboru talijanskih vina još treba raditi, ali kušali smo jedan neobično dobar biodinamički, posve suhi i oštri prosecco i šarmantni Gavi Christine Ascheri.

tomassino-paccheri

Tomassino ima realni potencijal da postane jedan od najpopularnijih zagrebačkih restorana: ukusna talijanska hrana, dobre cijene, ambijent koji vas stimulira da pijete, jedete i da se zabavlajte, plus dugački stakleni zid koji restoran izvlači iz hotela i otvara ga prema ulici. I naravno, tu su Jeffrey Vella, glavni gastronomski ideolog Maistre, i Ivica Štruml, veliki hrvatski chef koji se s Tomassinom vratio restoranskom kuhanju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.