Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

UZ 10. PINK DAY Osam najboljih hrvatskih rosea koje smo dosad probali

bastian-rose

Danas, u subotu 22. travnja u zagrebačkoj Laubi održava se deseti Pink Day, festival ružičastih vina iza kojeg stoji novinarka Sanja Muzaferija, utemeljiteljica  udruge Women on Wine. U povodu ovog vrijednog jubileja objavljujemo listu osam najboljih hrvatskih rosea.

Premda su domaći rosei bitno bolji nego prije desetak godina, opći dojam o njihovoj kvaliteti daleko je od ružičastog. Evo zašto. Prvo, model modernog komercijalnog rosea odavno je poznat. Utemeljili su ga provansalski brendovi Whispering Angel, Minuty i Miraval. Riječ je o blijedim, aromatičnim, svježim i potpuno suhim vinima. Takva se vina toliko senzacionalno prodaju u cijelom svijetu, da nam je potpuno nejasno zašto mnogi hrvatski vinari i dalje petljaju s roseima s višim ostatkom šećera.

Drugo, u svijetu postoji i niz skupljih, terroirskih, gastronomskih rosea, od Rose et Ot, preko Etoilea i Garrusa do ambicioznih vina iz portfolia Domaine Ott. (ovdje spominjemo samo etikete dostupne u Hrvatskoj) koja su dizajnirana da traju dulje od jedne godine, i koja zaista imaju jako puno karaktera.

U Hrvatskoj gotovo nitko osim Frane Miloša ne proizvodi tu vrstu rosea. Usprkos ovim strateškim nedostacima hrvatske scene ružičastih vina, uspjeli smo izdvojiti osam zaista dobrih vina, koja srdačno preporučujemo. Nažalost, neke pouzdano dobre, suhe rosee poput vina iz Veralde i Orahovice, još nismo probali. 

1. Stagnum R 2021. Frano Miloš, Pelješac, 92/100

stagnum

Obitelj Miloš prodaje rose iz preklanjske a ne iz lanjske godine. Stagnum R nema ultralakih 11,5 ili 12 posto alkohola, nego ozbiljnih 13,5 posto, ali je svejedno savršeno svjež. Stagnum R uvjerljivo je najkarakterniji  hrvatski rose, koji odlično ide uz jača jela, poput odreska plave tune ili sashimija od tunine potrbušine. Stagnumu R, međutim, nedostaje elegancija koja bi upotpunila njegov intenzitet. Stagnum R odlično je vino koje se u narednim berbama može poboljšati.

2. Rose Bastiàn 2022. obitelj Leko, zapadna Istra, 91/100

bastian-rose

Bastiàn je drugu godinu zaredom uvjerljivo najbolji hrvatski rose napravljen u provansalskom stilu . Bastiàn je hrskav, čvrst, suh, svjež, elegantan i pun cvjetno voćnih i herbalnih aroma, koje nisu frivolne. Bastiàn je, kao i skoro sva vina Milana Budinskog, tehnički besprijekoran.

3. Crni pošip Nerica, 2022. Jakša Krajančić, Korčula 91/100

nerica-vina-1

Crni pošip raritetna je sorta, za koju nisu čuli ni neki sommelierski šampioni. Vlasnik Nerice Jakša Krajančić već četiri ili pet godina spašava crni pošip od izumiranja. Crni pošip najoriginalniji je rose na hrvatskom tržištu a nova verzija, iz lanjske berbe, elegantnija je i svježija od prijašnjih. 

4. St Heels 2022. Ernest Tolj, Pelješac, 90/ 100

tolj-st-heels-burgundy

StHeels tehnički je savršen, zanosno cvjetan i voćan, s čvrstom strukturom i dobrim gastronomskim potencijalom: pizze, salate, lakši roštilj. Međutim, imamo dojam da je izgubio na tijelu i intenzitetu. Plavac s Pelješca možda ipak ne bi trebalo stilizirati kao provansalski rose.

5. Rose 2022. Galić, Kutjevo, 88/100

galic-rose

Otkako je vinarija Galić, prije šest ili sedam godina odustala od ružičastih vina sa šest ili sedam grama šećera, njihov je Rose postao zlatni standard  hrvatske pink scene. Nova je berba, međutim, malo prelagana. Vina s manje od 12 posto alkohola (ako se ne radi o njemačkim rizlinzima, tokajcima najvišeg ranga ili vinhu verde) pomalo gube na karakteru i intenzitetu.

6. Rose 2022. Tomislav Bolfan, Hrvatsko zagorje 87/100

bolfan-rose

Bolfanov novi Rose ugodno nas je iznenadio. Vino je naglašeno svježe, hrskavo, umjereno aromatično, s dobrom strukturom i solidnim intenzitetom. Bolfanov je Rose iz 2022. vrlo dobar ljetni aperitiv.

7. Rose 2022. Vina Laguna, Istra, 87/100

laguna-rose-1

Da je Lagunin glavni enolog Josip Barišić ovom potencijalno izvrsnom vinu skinuo još gram do dva šećera, Lagunin bi se Rose natjecao za drugo mjesto na našoj listi. Radi se o aromatski atraktivnom, uzorno svježem vinu, koje je malo premekano. Agrolagunin Rose jako je dobra vrijednost za novac: butelja košta oko šest eura. 

8. Rose Premium 2022. Kutjevo, Kutjevo, 86/100

kutjevo-premium-rose

Kutjevački Rose u debeloj, lijepoj, hipsterskoj boci, već je godinama najpouzdaniji proizvod ove velike i nepouzdane vinarije. Kutjevački provansalski Rose osvježavajući je aperitiv.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.