Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Miraval je uspješno preživio razvod i sudsku bitku Jolie i Pitta. Nova berba izvrsna je kao i prethodne 

miraval

Miraval je u zadnjih godinu dana punio medije iz svih pogrešnih razloga. Nakon što su se razveli, Angelina Jolie i Brad Pitt ušli su u sudski spor oko legendarnog vinogradarskog imanja u Provansi. Pitt je pokušao spriječiti Jolie da proda svoj dio Miravala grupaciji Stoli, u čemu nije uspio, pa je sada jedan od najpoznatijih svjetskih rosea i jedan od najljepših provansalskih vinograda u zajedničkom vlasništvu Pitta i Stolija koji, strahuje Pitt, u konačnici planira izgurati slavnog glumca iz vinarije.

Za vinogradarstvo i vinarstvo i dalje se brine kompetentna ronska obitelj Perrin. Na novom se Miravalu ne vide posljedice neugodnog sudskog spora i djelomične promjene vlasništva. Vino je blizu briljantnom, kao i uvijek u zadnjih barem pet godina, s tim da je lanjska berba Miravalu donijela još malo više snage i koncentracije. Berba je zbog velike vrućine počela 5. rujna, odvijala se isključivo rano ujutro, a Perrini ističu da usprkos ljetu bez kapi kiše nisu navodnjavali nego su grožđe zaštitili posebnim tretmanom lišća.

Rezultat je vino koje je veoma puno ali naglašeno, gotovo oštro svježe, s romantičnim bouquetom od ruža, citrusa, crvenog voća, Garriguea i bijelog cvijeća, i s kristalno čistim, dugim, voćno-mineralnim okusom  koji je na završetku gotovo slan.

Ovaj je rose toliko gastronomski upotrebljiv da se složio čak i s kavijarom. Na uskrsni smo ponedjeljak, naime, uz staklenku španjolskog ekološkog kavijara bili otvorili Dom Perignon iz 2012. Kako se Perignon iz 2012. prebrzo pije, zadnja zrna kavijara kušali smo uz novi Miraval, koji je sasvim dobro funkcionirao. Vino koje je kadro podnijeti raskošnu masnoću i jodiranost kavijara može se piti uz gotovo sve bijele ribe, rakove i školjke, kao i uz sirovu plavu tunu. Proljetno i ljetno povrća se podrazumijevaju. Deserti nipošto, osim možda jagoda bez šlaga i šećera. I Miraval iz 2022. sastavljen je, kao i prethodna godišta, od grenachea, cinsaulta, syraha i vermentina, sadrži 13 posto alkohola, a mali dio vina prošao je kroz drvo. Miraval distribuira zagrebački Vivat.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.