Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Večeras se na Trešnjevci otvara Točkica, prvi restoran obitelji Haraminčić, za koji je meni napisao chef konzultant Marijo Čepek

tockica-2

U Maceljskoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci vEć se mjesecima priprema otvorenje ultimativnog kvartovskog projekta Točkica. Iza Točkice stoji mlada obitelj Haraminčić, koja je je ranije pokrenula nekoliko ozbiljnih ugostiteljskih projekata na Trešnjevci, uključujući pomalo kultni koktel bar Landsky nazvan po Pauli Landsky, prvoj zagrebačkoj tramvajki.

tockica-20

U izradi menija za Točkicu glavnu je riječ imao prekaljeni chef konzultant Marijo Čepek, koji je prije skoro četvrt stoljeća u Babilonu kuhao tada najbolji rižoto u Zagrebu, da bi prije desetak godina odigrao pivotalnu ulogu u preobrazbi Vinodola iz rustikalnog nacionalnog restorana u restoran suvremene hrvatske gastronomije. Meni Točkice otvara se Mesnim štrikom, daskicom koja se sastoji od tri potpisana suhomesnata proizvoda i tri potpisana sira, uključujući jedan Kumparičkin. Tartar biftek zove se Nestalo im plina, a juha od divljih šparoga Divlja juha.

tockica-sala
tockica-13

Među toplim predjelima najvažniji je rižoto s divljim šparogama i kozicama, naprosto zato što se radi o tehnički propisno kuhanom sezonskom rižotu. Među glavnim jelima osobito su privlačni teleći bečki s krumpirovom salatom i file hame s kremom od karfiola, kao i biftek s jusom od Tomčeva Maranyja. Potpisni je desert kaiseršmarn s domaćim mousseom od jabuka i umakom od šljiva. Ni jedno jelo osim bifteka nije skuplje od dvadesetak eura. Vinska se lista temelji na hrvatskim i slovenskim prirodnim vinima. Točkica se, konceptualno govoreći, doima kao idealan model hipsterskog kvartivskog restorana sa zaista dobrim kuhanjem.

tockica-5

Točkica bi mogla odigrati važnu ulogu u pretvaranju radničke Trešnjevke u jedan od najuzbudljivijih zagrebačkih gastro kvartova. Par dan prije Točkice na Trešnjevci se otvorio senzacionalni hotel Zonar, mjesec dana ranije uzbudljiv Turkovićev i Šakotin restoran-pečenjara Bekal, u Ozaljskoj je i popularni Institut za burgere, dok Landsky i Peaches & Cream već neko vrijeme spadaju među najbolje zagrebačke koktel barove. A blizu je i Jolie Petit Patisserie, jedna od originalnijih zagrebačkih slastičarnica dok se Maredo, trenutno najvrući gradski restoran, nalazi na samim rubovima Crvene republike.Jasno je da su Remiza, Trešnjevački plac i Trg sportova sve značajniji u zagrebačkom javnom životu. Veći restoranski investitiori trebali bi se koncentrirati na Trešnjevku.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.