Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24. Merga Victa će uskoro lansirati svoj prvi plavac

vinski-izvjestaj-merga-victa

Enolog Igor Radovanović nema puno godina, ali uživa jako viso kureputaciju. IgorRadovanović zapravo je spiritus movens moderne korčulanske vinske scene. Enolog Radovanović proizvodi vina za Nericu Jakše Krajančića: riječ je o pošipu koji je prije pet ili šest godina drastično promijenio stilistiku najvažnije dalmatinske bijele sorte.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Igor Radovanović proizveo je, pod svojim prezimenom, zaista impresivan, moderan a istodobno donekle tradicionalistički Grk. U Black Island Winery, sestrinskoj tvrtki šibenskog Testamenta, Igor Radovanović gradi jednu od najvažnijih negocijantskih kuća u Hrvatskoj. Black Island Winery, čija se vina prodaju pod brendom Merga Victa, ne posjeduje vinograde. Ona kupuje sve grožđe od kooperanata, što zbog raznih razloga može biti otežavajuća okolnost, o čemu Radovanović vrlo iskreno govori u intervjuu za Vinski izvještaj Kulta Plave Kamenice.

S druge strane, pošipi Merga Victe nesporno spadaju među najbolje na tržištu, o čemu svjedoče i izvrsne ocjene međunarodnih vinskih magazina. MergaVicta spada među najmodernije vinske projekte u Dalmaciji.Važno je reći da se Merga Victa veoma dobro prodaje i u Zagrebu, gdje je ušla u velik broj ozbiljnih restorana i hotela. A uskoro bismo, sudeći prema najavama gospodina Radovanovića, mogli probati i prvu crnu Merga Victu. 

Jeste li zadovoljni prodajom vina u 2022. godini? 

Da, zadovoljni smo. Lanjska godina bila je najbolja otkad smo počeli s radom. 

Je li prodaja u 2022. kompenzirala gubitke iz pandemijskih godina, osobito one prve? 

Da, uspjeli smo prodati više vina nego smo u najboljim scenarijima mogli zamisliti. 

Jeste li u 2022. ostali bez nekog od vina? 

Prvo smo ostali bez našeg rosea, ali to je bilo očekivano budući da smo ga proizveli u maloj seriji od 2500 boca. Iako smo ga prodavali samo u vlastitoj kušaonici i u restoranima na otoku Korčuli, rasprodan je u rekordnom roku. Na kraju godine ostali smo i bez ostalih vina, ali to smo kompenzirali tako što smo pustili novu berbu na tržište, u našem slučaju nikad ranije, tako da nije došlo do zastoja u prodaji i svi naši kupci su dobili naručene količine. 

Kako spriječiti da se nestašice ponove u 2023. kad Hrvatsku, prema prvim pokazateljima, očekuje još jedna rekordna turistička sezona? 

Za 2023. godinu smo povećali proizvodnju skoro za duplo tako da bismo od sljedeće sezone trebali imati dostatne količine za potrebe domaćeg i inozemnog tržišta 

Što su bili glavni problemi s kojima ste se susretali u 2022. godini? 

Kašnjenja u isporukama od naših bitnih dobavljača i stalni rast ulaznih troškova, što nam je dodatno otežavalo poslovanje. 

Kako vidite opće stanje kvalitete vina u Hrvatskoj? 

Kvaliteta vina u Hrvatskoj je jako dobra i svake godine sve bolja. U kvaliteti naših vina ne vidim problem već ga vidim u stalnom padu površina pod vinogradima, u nedostatku velikih investicija u vinograde od strane velikih proizvođača. Investicije malih proizvođača i vinogradara amatera su nedostatne da bi se trend pada površina pod vinogradima preokrenuo. 

Koliki su izgledi da Merga Victa pređe na organska vina? 

Budući da nemamo vlastitih vinograda već otkupljujemo grožđe od lokalnih proizvođača, to bi bilo dosta teško. Također, regulative za ekološku proizvodnju svake se godine mijenjanju i sve je manje zaštitinih sredstava dozvoljeno u ekološkoj poljoprivredi, a cijena koju ekološka vina u Hrvatskoj postižu nije dostatna za kompenzaciju gubitaka u proizvodnj. Samim time je dosta teško uvjeriti naše kooperante da prijeđu na ekološku proizvodnju. No voljeli bismo u budućnosti prijeći na takve oblike proizvodnje ukoliko prilike budu dopuštale. 

Što smatrate vašim najvećim dostignućem u 2022. godini? 

Upravo to što smo uspjeli prodati vino na zalihama, što smo povećali proizvodnju i u berbi 2022. otkupili grožđe od 50 kooperanata i na taj način pridonijeli nastavku i povećanju proizvodnje grožđa u Smokvici. 

Pripremate li nove projekte za 2023. i naredne godine? 

Naš je plan svake godine napraviti bar po jedan proizvod pa ćemo tako u 2023. najvjerojatnije na tržište izbaciti Merga Victa Plavac. Također planiramo investicije u proizvodni dio – rashladne komore i novi sustav hlađenja, čime bismo poboljšali kvalitetu. Planiramo i povećati izvoz i marketinški se još bolje pozicionirati na stranom tržištu. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.