Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŠAMPIONI VINISTRE ZA 2023. Vina Kadum za mladu malvaziju, Dobravac Sonata Riserva za odležanu malvaziju, Fakin za mladi teran i Benvenuti za odležani teran Livio Benvenuti

vinistra-gilby

U utorak su objavljeni rezultati Vinistrinog ovogodišnjeg ocjenjivanja. Šampionske naslove osvojili su veterani Vinistrinih najviših priznanja, ali i jedan gotovo nepoznati brend. Riječ je o vinariji Kadum iz okolice Poreča, koja je pobijedila u kategoriji mladih malvazija.

kadum-1

Kadumovu smo malvaziju kušali na zagrebačkom en primeuru: riječ je o razigranom vinu srednjeg tijela, punom cvjetnih, herbalnih i citrusnih aroma. Nadamo se da će barem godinu dana zadržati svježinu. U kategoriji odležanih vina pobijedila je Dobravčeva Sonata Riserva iz 2020. godine. Vina ovog izvrsnog rovinjskog proizvođača mogu trajati desetak godina. Među mladim teranina pobijedio je Marko Fakin, čovjek s milijun Vinistrinih titula i medalja, dok je najbolji odležani teran Livio Benvenuti braće Benvenuti iz 2019. godine. Obje ove nagrade pokazuju superiornost motovunskih terroira i starih vinograda terana.

vinistra-ocjenjivanje

Zanimljivo je da je titulu Best in Show u natjecanju Svijet malvazija osvojila talijanska vinarija Cantine Colossi sa Sicilije, slatkim vinom Passito Na’jm napravljenim od sorte malvasia di Lipari. Na ovogodišnjoj je Vinistri dodijeljeno i sedam platinastih medalja. Jednu od platina osvojila je izvrsna Mavazija sur Lie obitelji Pilato. Platinaste su medalje osvojile i vinarije Deklić i Prelac, zatim Benvenuti za svoj briljantni San Salvatore, kao i slovenske kuće Santomas i Vinakoper. Na ovogodišnjoj se Vinistri natjecalo rekordnih 700 vina. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.