Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Mirebaeau Etoile jedan je od najprivlačnijih gastronomskih rosea koji su se dosad pojavili u Hrvatskoj

Maison Mirabeau iz Provanse donekle je neobičan projekt. Jeany i Stephen Cronk, londonski bračni par s karijerama u civilnom sektoru i troje djece, odlučio se usred Velike krize 2009. preseliti u Francusku.

Prodali su kuću u južnom Londonu, zatražili otpremnine na poslu i kupili imanje u Provansi, gdje su kanili proizvoditi vino od kupljenog grožđa (danas posjeduju 14 hektara vinograda). Kao konzultanticu angažirali su uglednu MW Angelu Muir i stvorili brend Maisom Mirabeau, koji danas proizvodi niz ružičastih vina. 

Mirabeau je postao svjetski poznat kad su prije pet godina na tržište pustili zamrznute lizalice od rosea, s osam posto alkohola. Mirabeau. međutim, proizvodi i veoma ozbiljna vina poput Etoilea.

Etoile je tek naizgled tipičan moderni provansalski rose s blijedom bojom i nula šećera. Etoile, cuvee od 70 posto grenachea, 20 posto cinsaulta i 10 posto syraha, ustvari je višeslojno vino s aromama marelica, nektarina, limete, tulipana i neobičnom začinskom crtom. Kiseline su visoke, pH nizak za Provansu (ispod 3,30), a okus zreo, dug, više vinski nego voćni.

Etoile je prvorazredni restoranski rose, jer ga možete piti i uz ljetno povrće na žaru, uz gazpacho, salatu nicoise, kao i uz tartar od tune, sushi, gyoze, curry koji nije preljut ili pad thai.

Naravno, Etoile je odličan i uz bijelo meso s roštilja, ali zbog potpune suhoće ne ide uz deserte. Etoile spada među vina koja šire predodžbe o roseu.

Mirabeauov Etoile uvezao je zadarski Atrox. Atrox distribuira i Pure, bazični Mirabeauov Rose, osvježavajuće vino za bazene, plaže i noćne klubove.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Mirebaeau Etoile jedan je od najprivlačnijih gastronomskih rosea koji su se dosad pojavili u Hrvatskoj

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min